O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Visoki predstavnik EU o "novom crtanju granica": "Mora da pr...
10. Maj 2021. godine
IZVOR: TANJUG /// Foto: EPA-EFE/JOHN THYS / POOL
Visoki predstavnik EU Žozep Borelj istakao je da retorika koja dovodi u pitanje integritet BiH i poziva na novo crtanje granica mora da prestane.

“Govoriti o secesiji, novim granicama, daljoj etničkoj podeli ili ratu, opasno je i neprihvatljivo”, objavio je Borelj na svom blogu uoči rasprave ministara spoljnih poslova EU o zapadnom Balkanu.

On je naveo da se stav EU nije promenio i da taj blok podržava teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i da je njena budućnost "kao ujedinjene i suverene države" u EU.

Borelj je ocenio da je stanje u BiH "izrazito teško" i da se politička atmosfera nedavno pogoršala, prenosi Hina.

Primetio je da su krajem prošle godine bosansko-hercegovačke vlasti “disfunkcionalno” odgovorile na migrantsku krizu, kao i da je “negativni spin” u razgovorima o izbornim i ustavnim reformama kulminirao pojavom “raznih non-papera”, u kojim je kritikovana uloga EU i SAD i njihovi napori da pomognu u pregovorima.

“U jednom od tih non-pejpera predlagano je prekrajanje granica u regionu i podela Bosne i Hercegovine na etničkoj osnovi, što je pogoršalo atmosferu i dalo zamah secesionističkoj agendi i zapaljivim reakcijama”, napisao je Borelj.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti