O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Poruka ponosnom srpskom narodu"
20. Maj 2021. godine
IZVOR: TANJUG /// Foto: Tanjug/AP Photo via CTK/Roman Vondrous SLOVAKIA OUT
Predsednik Češke Miloš Zeman u ekskluzivnom intervjuu za Tanjug, kaže da se Srbiji zbog NATO bombardovanja izvinio lično, ali i kao predsednik države.

On je rekao da je bombardovanje bilo nezakonito. Kada je reč o insistiranju Srbije na zaštiti njenih državnih i nacionalnih interesa u rešavanju kosovskog problema, kaže da je njegov savet predsedniku Vučiću bio da ne podleže bilo kakvim pritiscima, sa bilo koje strane, kao i da nastoji da održi dobre odnose sa svim značajnim partnerima.

Preporučio mu je, kaže, da Srbija i u pregovorima sa EU oko pridruživanja nastupa samopouzdano, a ne sa servilnošću.

"Moje izvinjenje Srbiji je izvinjenje predsednika Republike za bombardovanje koje se odigralo bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, pa u tom smislu je i bilo nezakonito", rekao je Zeman odgovarajući na pitanje Tanjuga da li je njegovo izvinjenjei bilo lično, kako ga je ocenio češki ministar spoljnih poslova, te da li je to izvinjenje i potvrda da je NATO bombardovanje 1999. bilo nezakonito.

Na pitanje kako je to zvinjenje prošlo u političkim krugovima u Češkoj, Zeman kaže da je i to većim delom primljeno sa simpatijama, dok kod opozicionih stranaka nije prošlo najbolje.

"Rekao sam da je to bilo izvinjenje u moje ime, pošto sam tada ja bio predsednik Republike i dao sam saglašnost za bombardovanje", kaže Zeman i napominje da je, ipak, zadatak opozicije da kritikuje i predsednika države i parlamenta.

Predsednik Češke Zeman koji je ranije izjavili da je bila greška to što je Češka priznala nezavisnost Kosova i da će tražiti da se razmotri mogućnost povlačenja priznanja na pitanje Tanjuga da li dalje misli i veruje li da je kompromis moguć, kaže da je tada kosovska administracija bila predvođena predsednikom (Hašimom Tačijem) optuženim za zločine, koji se mora suočiti sa optužicom u Hagu.

Dodaje, da ne veruje nijednom predsedniku koji je optužen za takve zločine. "Iako bi trebalo da dođe do dijaloga između predstavnika dve strane, svakako na čelu ne bi trebalo da stoji čovek poput Hašima Tačija", dodao je Zeman.

Na pitanje da li smatra da Srbija zaslužuje veće razumevanje Zapada za insistiranje na svojim državnim i nacionalnim interesima i da li je imao možda neki savet za predsednika Vučića, kaže da je njegov savet bio da ne podleže bilo kakvim pritiscima, sa bilo koje strane, kao i da nastoji da održi dobre odnose sa svima značajnim partnerima.

Na konstataciju Tanjuga da je EU u raspravi o Zapadnom Balkanu pokazala izvesnu dozu samokritičostinosti kada je reč o angažmanu i motivisanju zemalja ZB za prijem u EU i pitanje da li on očekuje neke konkretne promene po tom pitanju i gde ih vidi, kaže da ga je predsednik Vučić obavestio da se vode razgovori o pristupanju Srbije EU i da su već i zatvorena određena pregovaračka poglavlja.

"Ja bih samo preporučio da Srbija u tim pregovorima nastupa samopouzdano, a ne sa servilnošću. Osim toga, EU ima određenih prigovora vezano i za Poljsku ili Mađarsku, ali mi nismo kolonija i treba da nastupamo samopouzdano", poručio je predsednik Češke.

Kada je reč o spoljnoj politici Srbije i njenim uspesima tokom pandemije koronavirusa, Zeman je rekao da su "neki zagovarači hladnog rata imali kojekakve prigovore i kritike po pitanju vakcinisanja i po pitanju ruske i drugih vakcina, ali da vakcine ne poznaju ideologiju.

"I to što je Srbija nabavila ove vakcine, omoguhilo joj je da ubrza proces vakcinisanja i kada se pogledaju evropske zemlje ona je u vrhu po brzini vakcinacije", rekao je.

Po pitanju oblasti u kojima postoji najveći potencijal za unapređenje saradnje dve zemlje i da li ubrzani ekonomski napredak Srbije otvara vrata za nove češke investicije u Srbiji, kaže da Češka ima brojne investicione projekte u vezi sa Srbijom. Uveren je da će taj proces biti nastavljen.

"Ubeđen sam da nije dovoljno samo da se izgovaraju tople reči u vezi sa ekonomskom saradnjom, već da ona treba na neki način da se usidri", naveo je Zeman.

Za kraj Zeman je poručio, kako je rekao, ponosnom srpskom narodu da nikada ne podlegne zastrašivanju, sa bilo koje strane, kao i da se uvek ponaša ponosno.

"Želeo bih da se srpkom narodu zahvalim za podršku koju su nam pružili 1938. godine (posle potpisivanja Minhenskog sporazuma kojim su Velika Britanija i Francuska da bi umirile Hitlerove apetite i ratne namere, ustupile Nemačkoj deo savezničke Čehoslovačke, tzv. Sudetsku oblast naseljenu većinom Nemcima) i podršku 1968. godine (kada je došlo do sovjetske invazije na Čehoslovačku zbog "Praškog proleća" - perioda političke liberalizacije u Čehoslovačkoj). Čak 70.000 Srba je 1938. godine bilo spremno da se bori za Čehoslovačku", naveo je Zeman.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti