O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
EU uvodi sankcije Belorusiji zbog hapšenja opozicionog aktiv...
25. Maj 2021. godine
Autor:Beta /// Foto: Telegram@Zheltyeslivy/Reuters TV/via REUTERS
Samit EU je u ponedeljak uveče odlučio da zatvori vazdušni prostor EU za vazduhoplove iz Belorusije i da sankcioniše režim Aleksandra Lukašenka, jer je silom u Minsk preusmerio irski putnički avion na evropskoj liniji da bi uhapsio jednog disidenta koji je bio među putnicima, izjavio je portparol Evropskog saveta.

Beloruske vlasti su juče preusmerile u Minsk putnički avion irskog Rajanera na putu iz Atine za Viljnus, navodno zbog pretnje bombom, i uhapsile opozicionog aktivistu i novinara, 26-godišnjeg Romana Protaševiča.

Na samitu u Briselu 27 država-članica EU je takođe zatražilo od svojih avio-kompanija da izbegnu prelet Belorusije. Zatražile su „puštanje smesta na slobodu“ beloruskog opozicionog novinara Romana Protaševiča (26) i njegove devojke Sofije Sapege – piše u zaključcima samita koje je objavio predsdstavnik.

Evropski savet „najoštrije osuđuje prisilno spuštanje aviona kompanije ‘Rajaner’ u Minsku (…) koje je ugrozilo bezbednost vazduhoplovnog saobraćaja, i (najoštrije osuđuje) to što beloruske vlasti drže Protaševiča i Sapegu“, piše u dokumentu.

Evropski savet koji predstavlja države-članice EU, takođe poziva Međunarodnu organizaciju civilnog vazduhoplovnog saobraćaja (ICAO) da istraži taj „neprihvatljiv incident bez presedana“.

Takođe poziva na „što brže proširivanje liste zvaničnika i entiteta“ Belorusije na meti sankcija EU.

Zbog represije nad opozicijom i ishoda predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. godine, koje EU smatra „nameštenim“, već je sankcionisano zabranom putovanja u EU i zamrzavanjem imovine u EU 88 pojedinaca, uključujući Aleksandra Lukašenka, i sedam „entiteta“. Dvadeset sedmorica takođe pozivaju na „usvajanje drugih ciljanih ekonomskih sankcija“ i pozivaju šefa spoljnih poslova EU Žozepa Borela i Evropsku komisiju da „bez odlaganja podnesu predloge u tu svrhu“.

EU je takođe izrazila solidarnost sa Letonijom zbog „neopravdanog proterivanja“ njenih diplomata iz Minska. Belorusija je u ponedeljak naredila proterivanje letonskog ambasadora i celokupnog osoblja ambasade u Minsku, optuživši letonske vlasti da su belorusku zastavu zamenile zastavom opozicije tokom Svetskog prvenstva u hokeju. Kao odgovor, Riga je najavila proterivanje beloruskih diplomata.

Vojska Belorusije: Posada Rajanera bez pritisaka odlučila sama o sletanju u Minsk
Posada na letu Rajanera samostalno je odlučila da avion sleti u Minsku, bez mešanja, kada je obaveštena o uzbuni za bombu, saopštile su danas beloruske vlasti.

„Odluku je doneo šef posade bez spoljnog mešanja“, rekao je Igor Golub, načelnik beloruskog ratnog vazduhoplovstva.

Beloruske vlasti objasnile su da je za let Rajanera od Atine do Viljnusa, koji je preusmeren za Minsk, stigla imejl pretnja od nekog ko se predstavio da je palestinska organizacija Hamas.

„Mi vojnici Hamasa tražimo od Izraela prekid vatre u sektoru Gaze. Tražimo od Evropske unije da prekine svoju podršku Izraelu. Ako se naši zahtevi ne ispune bomba će eksplodirati (u avionu Rajanera) iznad Viljnusa“, pročitao je zvaničnik beloruskog minsitarstva saobraćaja Artem Šikorski, navodeći da čita ruski prevod poruke primljene na engleskom.

Avion Rajanera koji je leteo iz Atine za Viljnus preusmeren je juče u Minsk, navodno zbog pretnje bombom. Posle pretresa ustanovljeno je da je uzbuna bila lažna i letu je dozvoljeno da nastavi ali je tada uhapšen beloruski opozicioni aktivista Roman Portaševič, a zadržana je i njegova devojka.

SAD i EU osudile su to preusmeravanje putničkog aviona i zatražile oslobađanje opozicionara. Više zemalja su kao reakciju na tu belorusku meru pozvale svoje aviokompanije da izbegavaju beloruski vazdušni prostor, a takođe više zemalja pozvalo je beloruskog ambasadora na razgovor da mu izraze negodovanje.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti