O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Popović: Izbori formalno fer, neobično da Savet nije ispošto...
26. Maj 2021. godine
Autor:nova.rs, Newsmax Adria /// Foto: N1
Sada već bivša rektorka Beogradskog univerziteta prof. dr Ivanka Popović rekla je da su izbori za novog rektora bili formalno fer, ali da su postojali partikularni interesi prilikom glasanja, piše Nova.rs. Čestitala je profesoru Đokiću na izboru i istakla da se nada da će Univerzitet sačuvati autonomiju.

Popović je u emisiji „Pregled dana“ NewsMax Adria čestitala novom rektoru na pobedi i rekla da „nije zahvalno naći se večeras u emisiji“, prenosi Nova.rs.

„Izbori su formalno bili fer, ali je neobično je da Savet nije ispoštovao odluku Senata, to se do sada nije dešavalo. Na Savetu je došlo do preokrata. Važno je reći da sam se uvek zalagala da se Univerzitet sam bavi svojim stvarima, želim da verujem da je tako i bilo, ali je činjenica da su postojali partikularni interesi u vezi sa mojim prethodnim radom“, rekla je Popović.

Ona je dodala da nijedan problem nije smeo da se „gura pod tepih“.

„Trudili smo se da radimo transparentno i da se problemi prevaziđu. Mislim da smo radili najbolje što smo mogli, a imali smo i problem oko kovida. Što se mene tiče, dali smo mnogo, bili smo spremni još više, ali neka kolege preuzmu sad“, nastavila je bivša rektorka.

Na pitanje šta je bilo sa krivičnom prijavom Državne revizorske institucije, koja je podneta protiv rektorke zbog kako tvrde ‘nenamenskog trošenja novca’, Popović kaže da je to u postupku.

„U toku je, ali šta će se desiti to se ne zna. Zašto se to tako desilo, moglo bi da se poveže sa nekim događanjima. Verujem da će se stvar razrešiti, ali to otvara prostor za spekulacije što nikada nije dobro. Mi imamo još posla do oktobra koje treba da uradimo“, rekla je Popović i dodala:

„Šta će biti sa autonomijom Univerziteta zavisi od akademske zajednice. Naravno da svaki državni univerzitet treba da sarađuje sa državom i uzdam se u zajednicu da će se boriti za svoju autonomiju. Tek će se pokazati da li je Univerizet izdao sam sebe“, zaključila je bivša rektorka.

Podsetimo, na današnjoj sednici Saveta Beogradskog Univerziteta dekan Arhitektonskog fakulteta Vladan prof. dr Vladan Đokić postao je novi rektor.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti