O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Porfirije iznenađen, zabrinut i žali zbog odluke Krivokapića
28. Maj 2021. godine
IZVOR: B92 /// Foto: EPA-EFE/Andrej Cukic
Beograd -- Srpska pravoslavna crkva oglasila se povodom sastanka u četvrtak premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića i patrijarha Porfirija.

Kako se navodi u saopštenju, tema razgovora bila je Temeljni ugovor SPC i Vlade Crne Gore. Sastanku su prisustvovali i Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop šumadijski Jovan kao i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

"U prepodnevnim časovima istoga dana, predstavnici Svetog Arhijerejskog Sinoda i Vlade Republike Crne Gore su u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora između Srpske Pravoslavne Crkve i države Crne Gore. Predstavnici Vlade iz Podgorice su, potom, potvrdili da će u poslepodnevnim časovima g. Krivokapić doći u Beograd da bi sa Njegovom Svetošću Patrijarhom srpskim Porfirijem svečano potpisao Temeljni ugovor. Ista namera Krivokapića, Svetejšem Patrijarhu je potvrđena usmeno iz Kabineta predsednika Vlade Republike Crne Gore", piše na sajtu SPC.

Posle višečasnovnog odlaganja i obaveštavanja predstojatelja Srpske Crkve o nizu potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, oko 21 sat Krivokapić je stigao na dogovoreni sastanak. Premijer Vlade u Podgorici je izneo nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti", dodaje se u objavi.

SPC je saopštila da je patrijarh "saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem i još većim iznenađenjem, ni najmanje neuviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu".

"Njegova Svetost i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske Pravoslavne Crkve i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije. Srpska Pravoslavna Crkva i njen verni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja", navodi se u saopštenju.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti