O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Kon: Nemoguće da se ponovi teška situacija s kovidom, virus ...
07. Jun 2021. godine
Autor:FoNet /// Foto: N1
Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ocenio je da je skoro nemoguće da se u Srbiji ponovi situacija s kovidom-19 kakva je bila u decembru, martu i aprilu, ali da je, što se tiče jeseni, nemoguće sada reći da virusa neće biti.

„Beograd je veliki znak da se poboljšava situacija. Situacija je neuporedivo bolja nego u decembru, martu i aprilu. Usuđujem se da kažem da takav porast (zaraze) više nije moguć, jer bi moralo da dođe do velike promene virusa. Ali, sada reći da neće biti više ničega, neodgovorno je“, rekao je Kon za TV Prva.

On je dodao da je malo verovatno da će na leto biti znatnog porasta i da su nedelje u pitanju da „spustimo virus“ do tog nivoa da nema ozbiljnog rizika, da se mirno otvaramo.

„Kad se mirno otvorimo, neće biti klasičnih zabrana, nego će sve biti prepušteno organizatorima događaja. Vakcinacija je jedini izlaz“, objasnio je Kon, ukazašvi da je Beograd u stagnaciji po broju obolelih.

„Beograd, koji je prednjačio u opadanju broja obolelih, sada stagnira, dok u manjim mestima brže opada. Usporavanje pada znači da je vreme još klizavo. Opuštanje može dovesti do ponovnog povećanja“, naveo je Kon.

Navodeći da nas nedelje dele od mirne situacije, Kon je kazao da pokušavamo da izbalansiramo mere tako da se i dalje spušta obolevanje, da virus više nema potencijal da se ponovo podigne.

„Sada smo u situaciji, kako sam rekao, da je virus u nokdaunu“, rekao je Kon.

Za Kona utakmice s publikom su neprihvatljive u ovom trenutku, a što se tiče organizacije svadbi, sve će biti prepušteno organizatoru.

„Ako neko planira svadbu, moraće da razmišlja da li su mu gosti vakcinisani ili nisu, preležali kovid-19 ili nisu, testirani ili nisu. To će biti moralna obaveza organizatora“, zaključio je Kon.


Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti