O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Danas izricanje pravosnažne presude Ratku Mladiću
08. Jun 2021. godine
Autor:Beta, N1 Beograd /// Foto: "UN-IRMCT/Leslie Hondebrink-Hermer"/UN-IRMCT/AFP
Međunarodni sud u Hagu izreći će pravosnažnu presudu bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, prvostepeno osuđenom na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH.

07:38 – Neizvesno da li će Mladić prisustvovati

Na prvostepenu presudu žalili su se i Mladićevi branioci i tužioci.

Odbrana je žalbom tražila da Mladić bude oslobođen ili da mu se ponovo sudi, tvrdeći da tužilaštvo nije dokazalo njegovu krivicu.

Tužioci su tražili da osuđujući deo prvostepene presuda bude potvrđen, ali i da apelaciono veće generala Mladića proglasi krivim i za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u pet opština u BiH.

Nije izvesno da li će Mladić prisustvovati izricanju pravosnažne presude. Prema dokumentima odbrane, Mladić je kao uslov za pojavljivanje u sudnici postavio da uz njega budu oba branioca, Branko Lukić i Dragan Ivetić. Odbio je mogućnost da zasedanje prati preko video veze iz sudskog pritvora.

Branioci su, međutim, tvrdili da su obojica sprečena da se pojave u sudnici – Ivetić zbog bolesti, a Lukić zato što mora da poštuje Mladićeva uputstva.

Krajem maja, sud je odbio zahtev odbrane da izricanje pravosnažne presude bude odloženo zato što branioci ne mogu da budu u sudnici.

Umesto branilaca, uz dozvolu suda, generala Mladića će na izricanju presude zastupati pravna savetnica odbrane Peta-Luiz Bagot.

07:34 – Ko su članovi sudskog veća

Većem koje će danas izreći pravosnažnu presudu generalu Mladiću predsedava sudija Priska Matimba Nijambe iz Zambije.

Članovi veća su sudije Mustafa El Baž iz Alžira, Aminata Engum iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija iz Ugande i Sejmor Penton sa Jamajke.

Sednica počinje u 15 po srednjeevropskom vremenu, a na sajtu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove biće prenos odložen za pola sata.

07:27 – Suđenje trajalo četiri i po godine

Ratko Mladić je u pritvoru u Sheveningenu od 31. maja 2011. Uhapsile su ga vlasti Srbije, 26. maja te godina, u Lazarevu kraj Zrenjanina i izručile Tribunalu.

Suđenje je trajalo od 16. maja 2012. do 15. decembra 2016. Tokom 530 radnih dana, saslušano je 169 svedoka optužbe i 208 svedoka odbrane. U spis su uvedene i pisane izjave još 214 svedoka. Prihvaćeno je 9.914 dokaznih predmeta.

Haški tribunal je generala Mladića prvi put optužio 25. jula 1995, a optužnica je više puta menjana i dopunjavana do 2011.

Pre nego što se, u leto 2011, našao u pritvoru u Sheveningenu, general Mladić je, po nalazima lekara, bio preživeo tri moždana udara.

Za vreme provedeno u pritvoru, Mladić je bio podvrgnut brojnim terapijama i nekoliko puta je operisan, a 2013. se u sudnici zahvalio Tribunalu što mu je spasao život.

Odbrana je, tokom celog procesa, ukazivala da se Mladićevo zdravstveno stanje pogoršava i da postoji rizik od fatalnog moždanog udara.

Branioci su tražili i da bude utvrđeno da li je Mladić procesno sposoban.

Izveštaji sudskih lekara, s druge strane, govorili su da je Mladićevo zdravlje zadovoljavajuće i pod kontrolom, kao i da mu se pruža sva potrebna medicinska nega.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti