O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da očekuje da će stručna komisija dati pozitivnu ocenu za korišćenje vakcine protiv koronavirusa kod dece od 12 do 15 godina, kao i da će se ona prvo preporučiti deci koja boluju od hroničnih bolesti.

Đerlek je za Radio-televiziju Srbije (RTS) kazao da Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije, koja zaseda danas kako bi odlučila da li će se vakcina protiv korona virusa koristiti kod dece od 12 do 15 godina, jedna od najrigoroznijih agencija u svetu po pitanju dozvole.

„Komisija je sastavljena od izuzetno kvalitetnih stručnjaka koji su se usavršavali širom sveta i ja zaista imam puno poverenje u našu agenciju. Očekujem da će dati pozitivno svetlo i sertifikat koji će dati upotrebu ‘Fajzerove’ vakcine za decu od 12 do 15 godina“, rekao je.

On je podsetio da su i američka agencija FDA, kao i evropska EMA već dale saglasnost za upotrebu „Fajzerove“ vakcine kod dece tog uzrasta.

„Posle toga očekujemo (preporuku) Nacionalnog tela za imunizaciju Srbije (NITAG) gde takodje imamo vrsne stručnjake. Ja ću biti sentimentalan, ja najviše verujem našim ljudima i kada naši ljudi kažu da je to bezbedno“, kazao je Đerlek.

Prema njegovim rečima, posle preporuke NITAG-a, sledi Republička stručna komisija iz oblasti pedijatrije, koje je ocenio veoma kompententnima, i zatim Institut „Batut“.

„Očekujemo od pedijatara da će imati značajnu ulogu u preporuci, a s obzirom da se radi o maloletnoj deci naravno da su roditelji ti koji će odlučivati o svojoj deci“, dodao je Đerlek.

Govoreći o broju vakcinisanih u Srbiji, Đerlek je rekao da je realno očekivati da se ostvari cilj koji je planiran – 50 odsto vakcinisanih do kraja juna.

„Mi sa presekom od sinoć u 22 sata imamo 2.643.000 prvih doza, što je 48 odsto, drugih doza 2.268.000, nekih 37 odsto. Ako nastavimo ovakvim tempom mislim da ćemo ostvariti cilj i da ćemo imati mirnije leto“, rekao je Djerlek.

On je naveo da je naredni cilj da do jeseni bude 60-70 odsto vakcinisanih kako bismo imali i što mirniju jesen.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti