O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
NATO: Jačanje odnosa sa Srbijom bilo bi korisno za Alijansu ...
15. Jun 2021. godine
Autor:Beta /// Foto: Brendan Smialowski/Pool via REUTERS
Lideri NATO-a saopštili su da cene partnerstvo sa Srbijom i da bi jačanje odnosa Srbije i NATO-a bilo korisno za Alijansu, Srbiju i ceo region, preneo je Glas Amerike (Voice of America).

„Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije i druge napore usmerene ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i pozivamo dve strane da iskoriste priliku i učestvuju u dobroj nameri u postizanju trajnog političkog rešenja“, naveli su, između ostalog, čelnici NATO-a u završnom saopštenju posle samita u Briselu.

Takođe je potvrđena posvećenost produženom angažmanu NATO-a na Kosovu kroz KFOR, „koji doprinosi bezbednom okruženju i većoj stabilnosti Zapadnog Balkana“, kao i kroz trenutne inicijative izgradnje kapaciteta bezbednosnih organizacija Kosova.

„Sve promene statusa KFOR-a biće zasnovane na uslovima na terenu, a ne vremenskim rokovima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Zapadni Balkan region od „strateškog značaja za NATO, o čemu svedoči duga istorija saradnje i operacija.“

„NATO je snažno posvećen bezbednosti i stabilnosti Zapadnog Balkana i podršci evroatlantskim aspiracijama zemalja regiona. Pojačaćemo napore u regionu i unaprediti politički dijalog i praktičnu saradnju kako bismo podržali reforme, promovisali regionalni mir i stabilnost i suprostavljali se zloćudnom uticaju spoljnih aktera“, navodi se u saopštenju sa samita.

Lideri Alijanse dodali su da su demokratski principi, vladavina prava, unutrašnje reforme i dobrosusedski odnosi vitalni za regionalnu saradnju i evroatlantske integracije, i izrazili nadu da će doći do daljeg napretka u tom smeru.

Izražena je i snažna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu „stabilne i bezbedne Bosne i Hercegovine“, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i drugim relevantnim međunarodnim sporazumima.

Lideri saveza pozvali na pomirenje unutar BiH i apelovali na političke lidere da se uzdržavaju od retorike koja produbljuje podele.

Bosni i Hercegovini je odato priznanje zbog doprinosa NATO operacijama, uz poruku da je Alijansa posvećena očuvanju snažnog političkog dijaloga u BiH i da nudi podršku u primeni reformi.

NATO saveznici su pozvali političke lidere da konstruktivno rade na ostvarenju evroatlantskih aspiracija, primenom potrebnih političkih, izbornih, ekonomskih i reformi u odbrani, uključujući i Program reformi, bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu u NATO-u.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti