O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Preminula novinarka Gordana Suša
23. Jun 2021. godine
Autor:Petar Gajić / Nova.rs /// Foto: Izvor: Medija centar
Novinarka Gordana Suša preminula je danas posle duge i teške bolesti u 75. godini života, potvrđeno je za portal Nova.rs.

Posle diplomiranja na Fakultetu političkih nauka, novinarstvom se bavi od 1970. prošlog veka.

Radila u Radio Beogradu, Televiziji Beograd, Yutel-u, VIN produkciji, poslove od reporterskih do glodurskih. Pisala za Našu Borbu, Oslobođenje, Nezavisne, Blic…

Bila je predsednica NUNS-a i članica Saveta REM, objavio je portal Nova.rs.

--------------------

Gordana Suša – životna borba za medijski pluralizam i profesionalne standarde


Jedno od najvećih imena novinarstva u Srbiji, Gordana Suša, preminula je u Beogradu u 75. godini. Ostaće upamćena kao novinarka i urednica koja se vrhunski snalazila i na televiziji i u štampanim medijima. Bila je predsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije, glavna urednica informativnog programa RTS-a, kao i članica REM-a.

Gordana Suša postala je poznata tokom osamdesetih kao izveštač sa maratonskih sednica Savezne skupštine SFRJ. Ubrzo postaje i urednik TV Dnevnika. Po dolasku Slobodana Miloševića na vlast i pretvaranja Televizije Beograd u medijsku mašineriju režima, odlazi u Yutel, gde je bila najistaknutije lice te televizije, zajedno sa Goranom Milićem.

Po raspadu zemlje piše za Borbu, kasnije Našu borbu, a 1993. osniva i prvu nezavisnu produkciju u Srbiji – VIN. U ratnim godinama borila se za slobodu profesije.

Izabrana je 1999. za predsednicu Nezavisnog udruženja novinara Srbije u najtežim trenucima za novinarstvo, posle ubistva Slavka Ćuruvije.

U danu kada je pao Slobodan Milošević, 5. oktobra, Sušin VIN je emitovan kao prva emisija na oslobođenom RTS-u, da bi se u svoju televiziju zvanično vratila u maju 2004. kao glavni urednik informativnog programa. Međutim, neopozivu ostavku podnela je samo nekoliko meseci kasnije, zbog pritisaka koje je trpela i neslaganja sa direktorom Aleksandrom Tijanićem.

Od 2011. do 2016. bila je članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, u kome je pokušavala da se, po ko zna koji put, izbori za medijski pluralizam i profesionalne standarde.

Duže od 20 godina pisala je kolumne za brojne listove među kojima su Blic, Danas i mnogi drugi.

Sahrana Gordan Suše, kako prenosi list Danas, biće održana u krugu porodice.

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti