O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Kon: Postojeće vakcine štite i od novih sojeva virusa
29. Jun 2021. godine
Autor:RTS /// Foto: N1
Nemam informaciju da se u Srbiji pojavio delta soj koronavirusa, ali je jasno da je pitanje trenutka kada će virus koji tako dominira pokriti čitav svet, rekao je epidemiolog Predrag Kon za RTS.

Naglasio je da treba voditi računa o okupljanjima i kontaktima i preporučio onima koji nisu vakcinisani da ne odlaze na velika okupljanja. Pozvao je sve, naročito mlade, da se vakcinišu i poručio da postojeće vakcine štite i od novih sojeva virusa, prenosi RTS.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je da za sada nema informaciju da se u Srbiji pojavio delta soj koronavirusa i da je jasno da kad jedan virus tako dominira da će pokriti čitav svet i da je samo pitanje trenutka.

„Vrlo je bitno da li će u većim klasterima, grupama, taj virus ući u zemlju ili će ući pojedinačno i kakva je situacija što se tiče mogućnosti njegovog širenja. Mi imamo relativno solidnu situaciju, u smislu da imamo vakcinisanosti dosta, ali imala je i Britanija, ima je i Izrael, pa je Izrael od sredine juna do sada udesetostručio novozaražene“, kazao je Kon.

Naglasio je da prenošenje virusa direktno zavisi od toga koliko imamo osetljivih ljudi, a ukoliko se poštuju mere, stvaraju se barijere za virus čime se onemogućuje brz prenos.

„Moramo da kažemo da nismo još na potpuno sigurnom, ne možemo da kažemo da je sigurna situacija ili uobičajena. Još uvek je virus tu među nama. Posebno u Beogradu, poslednja četiri dana to je opet na nekom blagom ili na stagnaciji, ne pada više iz dana u dan“, rekao je Kon.

Dodao je da treba voditi računa o okupljanjima i frekvenciji kontakata.

„Mi sada, kad je letnje vreme, ulazimo u zatvoreni prostor da bismo se rashladili i tu imamo više kontakata, kao zimi što ulazimo u zatvorene prostore da bismo se zagrejali“, istakao je Kon.

Govoreći o bržem širenju delta soja koronavirusa, Kon je naveo da se spominje brže prenošenje za 40 do 60 odsto.

„Prvobitni virus se prosečno prenosio od jednog zaraženog na drugog na tri novozaražena, a ovaj se prosečno prenosi na pet. Upravo zato i obuhvat vakcinacijom mora biti znatno veći da bismo sprečili to njegovo prenošenje“, objasnio je Kon.

Istakao je da se u Velikoj Britaniji činilo da se smrtnost održava dok raste broj zaraženih, ali da se u poslednjih pet dana povećava i broj umrlih.

„Otprilike neke četiri nedelje kasni to povećanje smrtnosti ili smanjenje, zavisi kakva je situacija, mi ne možemo sa sigurnošću reći da li je ovo soj koji je invazivniji. U svakom slučaju, pominje se, vrlo često govore da se radi o soju koji više liči na grip i daje relativno blaže oboljenje, ali su još uvek to samo preliminarni utisci“, rekao je Kon.

Naglasio je da nas postojeće vakcine štite i od novih sojeva.

„Upravo je to jedini izlaz iz ove situacije i ne znam baš da biram reči kako da se prenese to našem stanovništvu, da sada sve direktno zavisi od mladih ljudi, da li jesu ili nisu vakcinisani, jer nama sada nailazi period raznih proslava, raznih festivala, raznih događaja na kojima će biti okupljanja. Ta okupljanja će biti bezbedna samo ako se okupljaju zaštićeni ljudi“, istakao je Kon.

Posavetovao je sve koji nisu vakcinisani da ne idu na takva okupljanja.

„Zato što je u Velikoj Britaniji odnos onih koji su vakcinisani i onih koji nisu je 1:25. Kod nas vam je trenutno situacija da imate sada, poslednji podatak u Batajnici, nijedan koji leži tamo nije vakcinisan. Prema tome, toliko su snažni podaci o tome kakvu zaštitu daje vakcina da ne treba više o tome mnogo pričati. Treba samo uveriti ljude, pogotovo mlade, da treba da se vakcinišu“, kazao je Kon.

Govoreći o trenutnoj epidemijskoj situaciji, Kon je rekao da se nivo aktivnosti virusa stabilizuje sve više i više, ali i da ne možemo da živimo van sveta i da ne razmišljamo da se delta soj pojavljuje.

Dodao je da ne se ne može reći da je situacija vanredna, ni da je situacija nepovoljna, već da je situacija nesigurna.

„Ako se budemo vakcinisali do 70 odsto, moći ćemo bez obzira na svu situaciju u svetu da budemo potpuno mirni najesen“, istakao je Kon.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti