O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vučić: "Polako. Prvo da dobijemo informacije, a onda će naro...
30. Jun 2021. godine
IZVOR: B92 /// Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je govoreći o KiM da je "kosovski mit ako ne vidimo stvarnost i ako ne vidimo da nismo u tako idealnoj poziciji".

"Potreban nam je racionalan, pregmatičan način za rešavanje tog problema. Potrebno je vreme za stvaranje poverenja između dve strane", izjavio je predsednik

Dodao je i da je mit da je sve lako i jednostavno i da "samo treba svetu da kažemo: 'Sklonite se odavde, ovo je samo naše".

"Rekli bi oni i da je Obilić Šiptar, nego se plaše da to Erdogan ne shvati lično"
"Čak i da znam koje je kompromisno rešenje, ne bih ga rekao, a do njega se dolazi razgovorom dve strane. Srbija je spremna da razgovara o kompromisu, a na kraju narod odlučuje."

Naglasio je i da to nije lako spojiti s onim što je realno.

"Trebalo bi u sredini pronaći neko rešenje", rekao je Vučić i dodao da bez kompromisnog rešenja znači da neko može odmrznuti konflikt između Srba i Albanaca, a to može odvesti u katastrofu i sukobe koji nikome nisu potrebni.

Predsednik nije želeo da komentariše zahtev da se smeni Odalović.

Takođe, Vučić je rekao i da ljudima na KiM treba obezbediti sigurnost i veće plate, penzije, a bio je jasan i rekao da: "Što se Srbije tiče, lažna država Kosovo nikada neće dobiti stolicu u UN".

Komentarišući nastup patrijarha Porfirija na Gazimestanu, predsednik je istakao da je on govorio o duhovnim vrednostima i kosovskom zavetu.

"Znam da se patrijarh zalaže za integritet Srbije."

Gostujući na televiziji Evronjuz predsednik se dotakao i susreta sa Kurtijem u Briselu.

"Ima mnogo varijacija. Čovek me vidi drugi put u životu. On se iznenadio, jer je mislio da može da provocira, ali se prevario. Rekao mi je: 'Vučiću, hoćeš li ti da priznaš Kosovo ili nećeš? I kada?', 'Što se nas tiče - nikada'", rekao je Vučić prepričavajući razgovor sa Kurtijem.

Mini Šengen dobija novo ime
Govoreći o Mini-Šengenu, predsednik Vučić istakao je da, osim o putevima, fabrikama, bolnicama, moramo da razmišljamo i o široj viziji

"Na sledećem Samitu daćemo novo ime toj inicijativi, neće biti Mini-Šengen. Uvek su sve velike sile želeli da zavade zemlje Zapadnog Balkana, da izvlače korist za sebe, a da mi ostanemo u bedi. Mi ćemo sami da uradimo mnogo više, da stvaramo tačke poverenja. Mi ćemo se truditi da 29. jula se dotaknemo neke nove teme, borba protiv nepogoda i zemljotresa", rekao je Vučić.

Srbija i EU
Istakao je da je ponosan na ono što ostavlja kao nasleđe.

"Ono što smo izgradili i napravili će ljudi umeti da cene, ali verujem da možemo još do sledećih predsedničkih izbora, ko god bude bio izabran", kazao je predsednik i dodao da neće da beži od odgovornosti.

"Kada sam se uključio u sve pre pet meseci morali smo dosta toga da promenimo. To je Sizifov posao. Završili smo za dva klastera, završili za takse za alkohol, a nismo nagrađeni, završili smo razmotavanje Srbijagasa i nastavićemo da radimo. Deo krivice je na našoj strani, ali nije samo do nas, svi znaju to i čak i ne kriju", istakao je Vučić.

On je objasnio da ulazak u EU više ne zavisi samo od nas.

"Šta je zavisilo od Severne Makedonije? Zavisilo je da promene ime države, ali i puteva, aerodroma. Sve su to uradili, pa što im nisu otvorili vrata?"

Postoji političko zasićenje proširenjem u EU, izjavio je Aleksandar Vučić i dodao da Srbija to razume.

Predsednik ističe da Srbija raste mnogo brže od drugih.

"Naša odgovornost je što smo milion stvari oko vladavine prava morali brže da radimo", bio je jasan predsednik.

Razgovori sa Angelom Merkel
Komentarišući postupke nemačke kancelarke Angele Merkel predsednik Srbije je istakao da nju veoma poštuje i da nam je više puta pomogla.

"Uvek sa njom vodim konstruktivne razgovore. Polovina njih hoće sa strancima, polovina neće...", rekao je on

O opoziciji i incidentu ispred Predsedništva
"Meni stranci neće govoriti kako da se ponašam. Pažljivo slušam šta pričaju, članovi opozicije govore da neće razgovorati sa kretenom i izdajnikom", kaže Vučić.
Komentarišući incident ispred Predsedništva istakao je da se nije sukobio sa jednim opozicionim liderom, već sa petoricom.

"Ja sam pokazao da dijalog sa opozicijom može da izgleda demokratski, kao sa Radulovićem i Obradovićem. Ja sam sišao sam, a njih je bila petorica... Oni su za Anu Brnabić rekli da je glupača, ali tada niko ne reaguje. Ja nisam slao ljude kod njih u stranku da ih obilaze", istakao je, pa se izvinio na "jednoj reči koju je izgovorio".

"Dolazili su mi ispred više puta, možete da me vređate... Nikada nisam nikoga tužio, nijednog političkog protivnika, onaj ko je na vlasti mora da bude svestan ovog posla.. Naslušao sam se svega i svačega.. Optužili su me da sam kriv za smrt Cvijana. To nije do političkog dijaloga, ja nikoga nisam optužio za ubistvo. Mislim da ako neko sam prijavi prihod od 619 miliona evra, da je zaključak jasan", kaže Vučić.

"Nismo ništa krali, svaku vrstu kontrole smo spremni da ispunimo"
Govoreći o izbornim uslovima predsednik je istakao da su spremni da ljudima dozvole da idu do ministarstva i da urade šta hoće sa biračkim spiskovima.

"Sve prihvatamo. Neka ih sastavi Bilček lično. Reč je o notornoj laži... To je bezvezna stvar. Ne znam kako mislite da je moguća prevara? Da mrtvi glasaju? Nismo ništa krali, svaku vrstu kontrole smo spremni da ispunimo. Oni nama kažu da tri dana pred izbore izađemo sa jasnim ciframa koliko je koja stranka potrošila para, evo ja im kažem da i to možemo. Imamo legitiman novac, ne finansiraju nas tajkuni."

Na pitanje da li će se kandidovati za predsednika, Vučić je odgovorio da prvo mora da vidi ko će biti protivkandidati.

Srbija mora da ima struju
Predsednik je objasnio da Srbija mora da ima struju, ali da to ne znači da "neko u Srbiji voli reke i planine više od njega".

Govoreći o Rio Tintu Vučić se zapitao ko će da ostane da živi u tom delu Srbije.

"Hoćete li vi da idete da živite tamo? Polako, prvo da dobijemo informacije Rio Tinta, a onda će narod da odluči", zaključio je predsednik Srbije.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti