O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Krivokapić: Usaglašen predlog Temeljnog ugovora, čekamo odgo...
13. Jul 2021. godine
Autor:Beta /// Foto: REUTERS/Hannah McKay
Predsednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić, saopštio je da je Vlada sa Ustavom i zakonom usaglasila predlog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i da je o sadržini tog dokumenta upoznala patrijarha SPC Profirija od koga očekuje da se izjasni.

Krivokapić je u intervjuu Televiziji Crne Gore, prvom od kako je preuzeo dužnost predsednika Vlade, kazao da Vlada do sada nije dobila odgovor SPC o predlogu Temeljnog ugovora čije se potpisivanje očekuje narednih meseci.

„Želimo da zaštitimo i državi i Crkvu… Ne želimo da bilo koji član (Ugovora) bude problematičan jer bi neko mogao da se žali Ustavnom sudu. Poslali smo naš predlog usaglašenog Ugovora i čekamo reakciju druge strane. Mediji spekulišu da znaju kakav je stav patrijarha, a još nisam dobio takvu informaciju“, rekao je Krivokapić.

Govoreći o odnosu prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC), kazao je da je vernik i da se „ne može upoređivati nešto što je kanonski i nekanonski“. Dodao je da je sloboda veroispovesti garantovana svima i da svi „mogu da biraju gde će ispovedati veru“.

Španski recept za pomirenje – spomenik svim žrtvama
Upitan da li je moguće da se u Crnoj Gori izjednače partizanski i četnički pokret kao što je urađeno u Srbiji formiranjem Komisije za pomirenje, Krivokapić je kazao da bi „Crna Gora trebalo da napravi spomenik svim žrtvama koji bi bio simbol pomirenja i koji bi prihvatili svi“.

„Najbolje je da krenemo putem Španije gde su napravili spomenik svim žrtvama, nezavisno od događaja i uspostavili su simbol pomiranje. Takav simbol Crnoj Gori je neophodan. Nadam se da ćemo svi imati razumevanja. Crna Gora ima isti broj stanovnika 1941. i danas, što vam najbolje govori da smo život davali uvek za ono što je najvažnije, a to je ideja“, rekao je Krivokapić.

Na konstataciju da se deo javnosti u Crnoj Gori plaši mogućnosti izjednačavanja četničkog i partizanskog pokreta, pogotovo nakon nekih ideja o formiranju komisije za pomirenje i istinu, premijer je kazao da Srbija ima svoj način, a Crna Gora svoj.

Vanredni izbori u ovom trenutku nikome ne odgovaraju
Komentarišući političku krizu u Crnoj Gori, Krivokapić je ocenio da „vanredni izbori u ovom trenutku ne bi odgovarali nikome“ jer bi se „gubila energija i ništa novo se neće desiti“.

Po njegovim rečima, partije znaju da bi na novim izborima odziv glasača bio manji i da znaju da je narod dao poverenje da vlast traje četiri godine.

„To je jedna čudna situacija. Ona je toliko čudna da ni Živko Nikolić (filmski reditelj) ne bi mogao komentarisati nego kao ‘Čudo neviđeno’. Voleo bih da neko od tih 27 poslanika stavi na dnevni red pitanje poverenja u Vladu, da se to proveri. Tačno je da bi se na taj način pokazala nepricipijelna koalicija DF-a i opozicije“, procenio je Krivokapić.

Najveća partija parlamentarne većine, Demokratski front (DF), odlučila se sredinom juna za bojkot Skupštine, čime se dovode u pitanje potvrde Vladinih odluka u zakonodavnom domu. DF se zalaže za rekonstrukciju Vlade i smenjivanje Krivokapića od koga traži da u Skupštini pokrene pitanje poverenja u Vladu.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti