O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Predstavnik Rusije: Čisto da razjasnimo
23. Jul 2021. godine
IZVOR: SPUTNJIK /// Foto: EPA-EFE Jason Szenes
Njujork - Rusija ne odustraje. Nakon što je odbijena njihova rezolucija o BiH, predstavnici Moskve kažu da visoki predstavnik za BiH nije imenovan na tu funkciju

Činjenica da Savet bezbednosti UN nije usvojio rusko-kinesku rezoluciju o imenovanju visokog predstavnika za BiH na godinu dana znači da predstavnik Nemačke Kristijan Šmit nije imenovan na tu funkciju, koja ostaje upražnjena, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

"Savet bezbednosti nije uspeo da usvoji rezoluciju o visokom predstavniku za BiH i SB nije odobrio kandidaturu gospodina Šmita. Upozoravali smo da su svi pokušaji naših kolega da se zaobiđe uključivanje Saveta bezbednosti u taj proces ne samo nezakoniti, nego i opasni. Prema tome, nakon ostavke Valentina Incka, to mesto ostaje upražnjeno", precizirao je Poljanski na zasedanju Saveta bezbednosti.

Prema njegovim rečima, ne postoji i ne može postojati nikakva pravna osnova za drugačije tumačenje onoga što se dogodilo. Poljanski je pozvao zapadne članice SB UN da ne pogoršavaju situaciju i da se vrate normalnom i koordinisanom radu u formatu rukovodećeg komiteta. "Želeli bismo da upozorimo naše kolege iz Saveta bezbednosti da ne preduzimaju nove nezakonite korake, posebno da ne podržavaju nezakonite štićenike na mestu visokog predstavnika. Takve kratkovide akcije samo prete da pogoršaju unutrašnju političku situaciju u BiH i mogu poništiti dostignuća međunarodne zajednice u poslednjih 25 godina", konstatovao je predstavnik Rusije.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti