O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
5.000 evra za svako novorođenče u Srbiji? "Nije realno"
27. Jul 2021. godine
IZVOR: B92, TV PRVA /// Ilustracija: Depositphotos, azur13
Javnost ovih dana bruji o pomoći u iznosu do 5.000 evra za svako novorođenče koje država navodno planira da daje kako bi podigla natalitet.

Međutim, koliki će taj iznos zaista biti - još se ne zna. Uz to, postavlja se i pitanje da li je to sve što je potrebno da bi se više parova odlučilo da ima bebu.

Slavica Đukić Dejanović, nekada ministarka bez portfelja zaduženu za demografiju, danas posebna savetnicu predsednice vlade Srbije zaduženu za Agendu 2030, tim povodom gostovala je na Televiziji Prva.

Pomoć građanima Srbije triput godišnje: "Ali ne smemo da dozvolimo da to traje 20 godina"
Na pitanje koliko tačno će, dakle, roditelji dobiti novca za novorođeno dete, odgovor nije dobijen ni ovog puta.

"Mogu samo da anticipiram. Znam da je ministar Dmitrović savesno analizirao stvari i da smo svi stava da treba da se pomogne, a finansijske mere su samo deo šireg seta mera", poručila je.

Kako je istakla, nije rečeno da će se na svako novorođeno dete država izdvojiti po 5.000 evra.

"To nije realno. Predlog je da se obezbedi maksimum finansija koje se mogu izdvojiti iz budžeta", napomenula je.

Nekom još 50 evra, a nekom duplo više: Kada možemo da očekujemo preostalu pomoć države?

Podsetila je da su stručnjaci još 50-ih godina najavljivali da ćemo doći u ovu situaciju, te da se niko decenijama nije ozbiljno bavio pitanjem nataliteta.

"Ministar Dmitrović izašao je sa logičnim predlogom, a poslanici će moći da analiziraju to. Sasvim izvesno je da svako novorođenče jeste i finansijski izdatak za porodicu, ali neće svako dete - prvo, drugo, treće itd. - moći da ima isti tretman. Do 10, odnosno do 18 godina, drugo, treće dete ima određenu sumu novca - to je finansijska podrška koja je već ušla u zakon", rekla je Đukić Dejanović.

Prema njenim rečima, ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović smatra da to nije dovoljno.

"On najbolje poznaje situaciju, dao je određene predloge. Sem toga, tu je usklađivanje rada i roditeljstva, tu su razni servisi koji treba da pomognu roditeljima. Sve je tek na nivou ideje da ćemo morati da idemo na pojačanje finansijske pomoći i biće je onoliko koliko budžet dozvoli", zaključila je.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti