O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Talibani poručili iz predsedničke palate – mudžahedini su po...
16. Avgust 2021. godine
Autor:N1 Beograd, Associated Press AP, Rojters, Beta, CNN, Hina, FoNet /// Foto: Tanjug/AP Photo/Jafar Khan
Talibani su mirno ušli u Kabul i iz predsedničke palate poručuli da su pobedili i preuzeli vlast u Avganistanu. Avganistanski predsednik Ašraf Gani, koji je prethodno napustio zemlju, pošto su talibani tražili da vlada bezuslovno preda vlast, priznao je da su talibani pobedili, navodeći da je otišao da bi izbegao krvoproliće. Sa njim su, prema neimenovanim izvorima, zemlju napustili i njegovi najbliži saradnici. Osoblje ambasada Sjedinjenih Država i Evropske unije nastoji da se premesti na sigurno, kao i mnogi avganistanski civili. Ambasadi Srbije u Indiji, koja je na nerezidencijalnoj osnovi nadležna za Avganistan, nije se obratio nijedan državljanin Srbije iz te sukobima zahvaćene države. Talibani su prethodnih dana zauzeli ključne avganistanske provincije i gradove, i prema najavama neimenovanih talibanskih zvaničnika, uskoro će proglasiti Islamski Emirat Avganistana.

Pregovori o inkluzivnoj islamističkoj vladi
23.31 – Avganistanski portparol i pregovarač rekao je da grupa, čiji je član, vodi pregovore u cilju formiranja „otvorene, inkluzivne islamističke vlade“ u toj zemlji.

Suhail Šahin govorio je za AP pošto su talibani zauzeli veći deo zemlje za samo nekoliko dana i ušli u glavni grad Kabul, dok se SAD žure da povuku svoje diplomate i druge civile.

Bajden šalje još 1.000 vojnika
23.07 – Predsednik SAD Džo Bajden odlučio je da pošalje dodatnih 1.000 vojnika u Kabul da obezbede evakuaciju hiljada američkih i avganistanskih civila, rekao je zvaničnik Pentagona.

Ukupno će 6.000 američkih vojnika biti u glavnom gradu Avganistana narednih dana, rekao je taj zvaničnik koji nije želeo da mu se navede ime.

„Mudžahedini su pobednici u Avganistanu“
23.05 – Desetine talibanskih boraca zauzele su predsedničku palatu u Kabulu i proglasile pobedu nad avganistanskom vladom, pokazuju televizijski snimci.

„Naša zemlja je oslobođena i mudžahedini su pobednici u Avganistanu“, rekao je u palati jedan pobunjenik za televiziju Al Džazira.

Savet bezbednosti sazvao vanrednu sednicu
21.59 – Savet bezbednosti UN održaće sutra ujutru vanrednu sednicu o Avganistanu, na zahtev Estonije i Norveške.

Diplomate u Savetu rekle su danas da će generalni sekretar UN Antonio Gutereš informisati članove Saveta bezbednosti o najnovijoj situaciji posle talibanskog preuzimanja glavnog grada Kabula.

Šef UN je u petak pozvao talibane da odmah prekinu svoju ofanzivu u Avganistanu i pregovaraju „u dobroj veri“ da izbegnu produženi građanski rat. On je takođe rekao da je „duboko uznemiren zbog naznaka da talibani uvode oštre restrikcije u oblastima pod njihovom kontrolom, posebno usmerene na žene i novinare.

Avganistanski predsednik priznao da su talibani pobedili
21.25 – Avganistanski predsednik Ašraf Gani rekao je da je doneo tešku odluku da napusti zemlju kada su talibani napredovali da bi izbegao „krvoproliće“ i priznao je da su „talibani pobedili“. On nije rekao gde je otišao. Rekao je da je uveren da bi „bezbroj patriota bilo ubijeno i da bi Kabul bio uništen“ da je on ostao u Avganistanu.

„Talibani su pobedilli… i sada su odgovorni za čast, za imovinu i samoočuvanje njihove zemlje“, napisao je Gani u poruci na Fejsbuku upućenoj državljanima Avganistana.

Nemačka ambasada počinje evakuaciju iz Kabula
21.10 – Nemačka ambasada počinje večeras evakuaciju osoblja iz svoje ambasade u Kabulu, koji se sada nalaze na aerodromu, objavio je ministar spoljnih poslova Hajko Mas i dodao da će ih evakuisati vojni avioni, koji će krenuti večeras iz glavnog grada Avganistana i odvesti ih do „susedne zemlje“, a civilni avioni će ih dalje odvesti do Nemačke.

Mali tim će ostati u ambasadi da pomogne u daljim evakuacijama. Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije da se manje od 100 nemačkih državljana još nalazi u Avganistanu.

Obustavljeni međunarodni letovi
21.08 – Svi komercijalni letovi sa Medjunarodnog aerodroma u Kabulu su suspendovani, rekao je jedan NATO zvaničnik.

Samo vojne letelice mogu da koriste aerodrom, prenosi BBC.

Vojne evakuacije se nastavljaju.

Britiš Ervejs je potvrdio da trenutno leti preko avganistanskog vazdušnog prostora.

Obustavljanjem komercijalnih letova prekida se jedan od poslednjih puteva bekstva iz zemlje za Avganistance koji strahuju od talibanske vlasti.

Talibani će proglasiti Islamski Emirat
21.05 – Talibanski zvaničnik izjavio je da će ta grupa uskoro proglasiti Islamski Emirat Avganistana i to će učiniti iz predsedničke palate u Kabulu.

Tako se zvala država pod talibanskom vladom, koja je svrgnuta nakon invazije trupa SAD i savezničkih snaga, a posle terorističkih napada u Njujorku 11. septembra 2001. godine.

Talibanski predstavnik nije želeo da mu se navede ime jer nije imao dozvolu da obavesti medije o tome.

Talibani zauzeli predsedničku palatu
20.45 – Talibanski borci zauzeli su predsedničku palatu u Kabulu, glavnom gradu Avganistana, javio je CNN

Predsednik Afganistana Ašraf Gani ranije je napustio zemlju, mediji prenose da je otišao u Tadžikistan.

Jedna od talibanskih jedinica je poslala preko zvaničnog Telegram naloga slike unutrašnjosti predsedničke palate, koja je izgledala netaknuta, navodi CNN.

Video snimak prikazan nekoliko sati pre toga pokazao je kako talibanski borci stižu do predsedničke palate u Kabulu.

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid rekao je ranije da će njihove snage početi da ulaze u delove grada odakle su državni zvaničnici otišli.

Nadležna ambasada: Nije nam se obratio nijedan državljanin Srbije
20.41 – Ambasadi Srbije u Indiji, koja je na nerezidencijalnoj osnovi nadležna za Avganistan, nije se obratio nijedan državljanin Srbije iz te sukobima zahvaćene države, izjavio je Siniša Pavić, otpravnik poslova diplomatskog predstavništva Srbije u Nju Delhiju.

„U kontaktu smo sa jednim našim novinarom koji planira da ode ili je već stigao u Avganistan. Mimo toga, nismo u poslednje vreme imali obraćanje nijednog našeg državljanina iz Avganistana“, rekao je Pavić, a prenose Večernje novosti.

On je demantovao informaciju koja se pojavila na društvenim mrežama da će biti organizovan evakuacioni let iz Avganistana.

NATO će pomoći evakuaciju sa aerodroma u Kabulu
20.33 – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će NATO pomoći da se obezbedi aerodrom u Kabulu i omogući evakuacija zapadnih državljana uz napredovanje talibana.

„Razgovarao sam sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom i ministrima spoljnih poslova naših kanadskih, danskih i holandskih saveznka o situaciji u Avganistanu. NATO pomaže dase održi aerodrom u Kabulu otvorenim da se olakšaju i koordinišu evakuacije“, napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Džonson pozvao Zapad na jedinstven pristup talibanima
20.25 – Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da je njegov „prioritet“ evakuacija britanskih državljana iz Avganistana i pozvao zapadne zemlje da usvoje jedinstven pristup pre bilo kakve akcije.

„Situacija ostaje vrlo teška i jasno je da će vrlo ubrzo biti nova vlada u Kabulu“, rekao je Džonson, prenela je britanska televizija. Dodao je da će Britanija raditi sa svojim partnerima u Savetu bezbednosti UN i poručio da ne želi da iko prizna talibane jednostrano. „Želimo zajednički stav da bi učinili sve u našoj moći da izbegnemo da Avganistan ponovo postane plodno tle za terorizam“, rekao je Džonson.

Ambasada SAD u Kabulu: Pucnjava na međunarodnom aerodromu
19.15 – Američka ambasada u Kabulu prekinula je sve operacije i poručila Amerikancima da se čuvaju na mestu gde su, navodeći da je dobila izveštaje da se čuje pucnjava na međunarodnom aerodromu.

„Imamo izveštaje da se puca na aerodromu i mi upućujemo američke državljanje da ostanu i čuvaju se kod kuće. Američka ambasada u Avganistanu prekinula je konzularne operacije, što stupa odmah na snagu. Nemojte dolaziti u ambasadu ili na aerodrom u ovom trenutku“, navodi se u poruci ambasade.

I Severna Makedonija spremna da prihvati izbeglice iz Avganistana
19.10 – Premijer Severne Makedoniije Zoran Zaev potvrdio je da je njegova zemlja spremna da prihvati i smesti avganistanske civile koji su radili za NATO i aktiviste za ljudska prava, do obezbeđenja trajne destinacije. On je Televiziji „Kanal 5“ rekao da se Avganistan suočava sa mogućom humanitarnom katastrofom i da je vlada u Skoplju informisala streteškog partnera SAD da stoji na raspolaganju da pomogne saglasno svojim kapacitetima i potrebama. Premijer Severne Makedonije je precizirao da je Skoplje spremno da tim lizbeglicama iz Avganistana obezbedi smeštaj u hotelima i odmaralištima za šta bi operative i troškove za vreme njihovog boravka do obezbedjivanja trajne destinacije u u potponosti pokrile SAD.

Avganistanske vođe formirale savet za susret s talibanima
18.55 – Avganistanske vođe formirale su savet za koordinaciju koji će se sresti sa talibanima i obaviti transfer vlasti. U saopštenju objavljenom na društvenim mrežama bivši predsednik Hamid Karzai rekao je da će na čelu tog tela biti šef Visokog saveta za nacionalno pomirenje Abdulah Abdulah, kao i vodja Hizb-e-Islamija, Gulbudin Kematjar, i on.  Karzai je rekao da je taj potez napravljen da bi se „sprečio haos i smanjile patnje naroda“ i da se održi mir i „mirni transfer“.

Talibani ušli u Kabul
17.40 – Talibani su počeli da preuzimaju kontrolu nad Kabulom i javnim zgradama, nakon što su vladine snage napustile glavni grad Avganistana, saopštio je portparol talibana Zabihulah Mudžahid. Talibani su ušli u Kabul „mirno“, javlja reporter CNN.

„Čujemo tu i tamo pucnjavu, ali nema izveštaja o uličnim borbama avganistanskih bezbednosnih snaga, nagomilanih u posebnim područjima kako bi sprečili ulazak talibana. Koliko znamo, a ovde je mrak, te nismo u mogućnosti da idemo okolo i svojim očima se uverimo u stanje na terenu, talibani glatko klize kroz grad“, kazao je on.

Dodao je da su ovo vremena bez presedana, „delimično jer niko nije mogao da zamisli da će talibani neometano ući u grad od šest miliona ljudi“, i jer je avganistanski predsednik rekao da je „u suštini želeo da ostane, a sad je nestao bez potencijalne predaje vlasti prelaznoj vladi“.

Albanija spremna da primi izbeglice iz Avganistana
17.39 – Albanija je saopštila da je spremna da prihvati stotine avganistanskih izbeglica, među kojima žene rukovodioce, državne službenike i druge koji su pod pretnjom talibana.

„Albanija, članica NATO-a spremna je de preuzme svoj deo tereta“, rekao je albanski premijer Edi Rama na svom Fejsbuku.

On je potvrdio da je Vašington već zatražio od Albanije da ispita mogućnost da posluži kao tranzitna zemlja za određen broj avganistanskih političkih imigranata čija krajnja destinacija će biti SAD.

17.05 – Kanada je privremeno zatvorila svoju ambasadu u Kabulu i osoblje je evakuisano, saopštilo je kanadsko ministarstvo spoljnih poslova.

Ministarstvo je navelo da je odlučeno da se privremeno prekinu aktivnosti ambasade u Kabulu koje će se nastaviti kada situacija dozvoli da se garantuju odgovarajuće usluge i odgovarajuća bezbednost za osoblje. Kanadska vlada je u petak saopštila da je ta zemlja spremna da primi 20.000 avganistanskih izbeglica u okviru novog programa imigracije zbog nastajuće humanitarne krize u regionu.

Svedok: Situacija na kabulskom aerodromu haotična
16.50 – Jedan svedok je za CNN situaciju na kabulskom aerodromu opisao kao haotičnu, dok većina stranaca pokušava da napusti Avganistan.

„Bilo je, takođe, upozorenje na kopneni napad i bili smo nekoliko  prethodnih sati u bunkeru, ali sada je sve O.K. Svi stranci su ovde. Jedna Evropljanka se izbezumila“, kazao je taj svedok.

Tanjug/AP Photo/Rahmat Gul
CNN je, takođe, fotografisao mnogo vojnika i grupa civila koji čekaju na aerodromu.

16.45 – Premijer Hrvtske Andrej Plenković izjavio je da u Avganistanu ima 20 do 30 hrvatskih državljana i da su svi u proceduri organizovanog povratka, javlja agencija Hina. Plenković je, odgovarajući na pitanja o stanju u Avganistanu i položaju hrvatskih državljana u toj zemlji posle povlačenja snaga SAD i zapadnih savezika, rekao je da su u vezi s hrvatskim državljanima sve službe uključene, a da je šef diplomatije Gordan Grlić Radman s njima u dnevnom kontaktu.

Uglavnom je reč o ljudima koji rade u različitim međunarodnim angažmanima i aranžmanima, a prema poznatim podacima, ima ih između 20 i najviše 30, a svi su u proceduri povratka koju organizuju njihovi poslodavci, rekao je Plenković novinarima u Rijeci, gde je prisustvovao misi povodm praznika Velike Gospe.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti