O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
BIRODI: RTS i RTV da se obrate Tviteru i zatraže detaljne in...
19. Avgust 2021. godine
Autor:Beta /// Foto: N1
Biro za društvena istraživanja (BIRODI) pozvao je predsednike upravnih odbora i programskih saveta Radio-televizije Srbije (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV) da se obrate Tviteru i zatraže detaljnu informaciju o metodologiji i rezultatima monitoringa koji je doveo do ocene da su mediji koji sarađuju sa Vladom Srbije.


BIRODI je u saopštenju pozvao RTS i RTV da se Tviteru obrate i kako bi saznali kako mogu da ukinu tu ocenu, kao i da o tome obaveste javnost u Srbiji.

„Iako kao organizacija koja se decenijski bavi monitoringom medija smatramo da je Tviter trebalo da da više informacija o metodologiji i rezultatima na osnovu kojih je dao oscene za javne medijske servise u Srbiji, smatramo da je stav iz saopštenja RTS nastavak prakse poricanja i ‘ljutnje’, kojih su svedoci i domaće nevladine organizacije koje monitorišu izveštavanje RTS“, ocenio je BIRODI.

Oni su dodali da su argumentaciju Tviterove ocene o provladinom stavu RTS-a u nekoliko navrata dali i sami urednici i novinari RTS-a, tvdreći da je obaveza RTS da pre svega „prate rad visokih državnih funkcionera“ što je, navode, u suprotnosti sa konceptom javnog medijskog servisa koji je upisan u srpski normativni sistem, a saglasno sa prevazidjenim konceptom državne televizije.

„Pozivamo oba javna medijska servisa, posebno RTS, da iniciraju dijalog o svom izveštavanju kako na nivou stručne i profesionalne javnosti, ali i publike u celosti, jer je to njegova zakonska obaveza. Slušanje publike i stručne javnosti je osobina javnog medijskog servisa“, navodi BIRODI u saopštenju.

Radio-televizija Srbije saopštila je ranije da se neće oglašavati na društvenoj mreži Tviter, na nalozima koji su obeleženi „bilo kakvom oznakom“ iza koje RTS ne stoji i koju nije izabrao prilikom registracije naloga.

Kako su naveli, nejasni i nedosledni su kriterijumi po kojima se takva „etiketa“ dodeljuje medijima.

„Ne postoji ni uputstvo šta medij treba da uradi da bi se ‘oslobodio’ etikete, to jest da kompjuterski algoritam prestane da ga prepoznaje kao ‘saradnički'“, naveo je RTS.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti