O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Na Bregovićevom koncertu u Korči bačen suzavac
23. Avgust 2021. godine
Autor:KoSSev, Beta
Suzavac je bačen tokom nastupa Gorana Bregovića na Festivalu piva u Korči u Albaniji, prenosi KoSSev pozivajući se na albanski TopChannel. Mediji na albanskom javljaju da je policija privela osam osoba, a da su okupljeni hapšenja pozdravili dobacivanjem: "Bravo, bravo".

Na video snimku koji je objavio TopChannel vidi se kako posetioci festivala trljaju oči usled iritacije izazvane suzavcem, dok su neki mladi ljudi briznuli i u plač, prenosi KoSSev.

Hitna pomoć zbrinula je posle incidenta jednu osobu, navodi portal Faktor.al.

Bilo je i onih koji su pitali policiju o kontroli koju su izvršili nad svim prisutnim licima.

Bregović je koncert u Korči počeo pesmom „Kosovska“ Bijelog dugmeta, sa albuma „Uspavanka za Radmilu M.“ iz 1983. godine.

Uprkos bačenom suzavcu, Bregović je nastavio svoj nastup.

Kako je prethodno ista televizija javila, policija je za Bregovićev koncert preduzimala tokom čitavog dana posebne mere bezbednosti, koje su uključivale i to da se na koncert moglo ući samo sa kartama i posebnom proverom svakog posetilaca.

U međuvremenu, mediji na albanskom javljaju da su jake mere i u hotelu u kojem je Bregović odseo.

Bregovićevom dolasku u Korču snažno usprotivili pre svega na Kosovu, odakle je i pokrenuta snažna negativna medijska i javna kampanja, koja je dovela do toga da gotovo svi učesnici programa sa Kosova otkažu dolazak, neki podržavajući bojkot ovog čuvenog muzičara, a neki usled pritiska.

Optužuju ga da je bio „inspirator masakra na Kosovu“ i „idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji“, piše Kossev.

Opština Korča i organizatori do sada su isticali da je to odluka opštine, da je to pitanje umetnosti, a ne politike.

Pokrenuta je i onlajn peticija protiv njegovog dolaska, a protest u Korči propao je jer su se pojavila samo četiri učesnika, uključujući i samog organizatora protesta.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti