O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Preminuo Milan Lane Gutović
26. Avgust 2021. godine
Autor:Beta, nova.rs, RTS /// Foto: Tanjug/Filip Krainčanić
Glumac Milan Lane Gutović preminuo je u 75. godini.

Gutović je preminuo na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, a informaciju o njegovoj smrti potvrdio je sin glumca.

Glumac će biti sahranjen u subotu, 28. avgusta, u 12 časova, na kumodraškom groblju, objavio je RTS.

Gutović je izrazio želju da ne bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Gutović je rođen 11. avgusta 1946. godine u Umci kod Beograda.

Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu (današnji FDU) završio je 1967. godine u klasi profesora Milenka Maričića.

Bio je jedan od čuvenih „Bojanovih beba“, zajedno sa svojim kolegama sa klase (Josif Tatić, Svetlana Bojković, Ivan Bekjarev, Đurđija Cvetić, Tanasije Uzunović), koje je Bojan Stupica primio u stalni angažman Jugoslovenskog dramskog pozorišta. U JDP je bio do 2002. godine.

Prvak drame Narodnog pozorišta u Beogradu postaje 2006. godine. Penzionisan je krajem decembra 2011. godine. Igrao je i u Zvezdara teatru, Kult teatru, Pozorištu Slavija, Bitef teatru, Crnogorskom narodnom pozorištu, Kruševačkom pozorištu, Ateljeu 212, NP Timočke Krajine, Beogradskom dramskom pozorištu, Teatru „Vuk“.

Milan Lane GutovićIzvor : arhiva JDP
Odigrao je veliki broj pozorišnih uloga, a ostaće posebno upamćen kao Kamij u Fejdoovoj „Bubi u uhu“ i kao Vladimir Nedeljković u Nušićevoj „Pučini“ u JDP. A generacije pamte njegov autorski kabare „Obično veče“, sa kojom je proputovao ceo svet i koja je prva predstava na srpskom jeziku igrana na Brodveju.

Filmsku karijeru je započeo 1968. godine, kada je debitovao u ostvarenju „Bekstva“ Radoša Novakovića. Deceniju kasnije odigrao je prvu glavnu ulogu u film „Drugarčin“ Miće Miloševića. Uloga Srećka Šojića u „Tesnoj koži“ donela mu je veliku popularnost, a isti lik je zaigrao u „Beloj lađi“, koja je zahvaljujući njegovoj glumačkoj kreaciji bila jedna od najgedanijih TV serija.

Upravo je Gutović bio taj koji je došao na ideju da njegov lik priča dijalektom južne Srbije, a inspiracija mu je, kako je rekao, bio zidar Toma koji je radio u školi koju je pohađao.

Otac je ćerke Milice i sinova Janka i Spasoja.

Dobitnik je brojnih priznanja, među kojima su pozorišne – Sterijina nagrada, Nagrada “Raša Plaović”, Statueta Ćuran, Nagrada “Zoran Radmilović”, Nušićeva nagrada, Zlatni ćuran za životno delo, kao i Nagrada Car Konstantin, za uloge u filmovima „Uslovna sloboda“ i „Sedam i po“.

Godine 2014. dobija nagradu makedonskog TV magazina „Bekstejdž” za ulogu Srećka Šojića u filmu Tesna koža, koji je najrepriziraniji strani film u Makedoniji i najveći filmski favorit makedonske publike.

U periodu od 2006. do 2008. bio je predsednik Saveza dramskih umetnika Srbije.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti