O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Šta reče, Angela?
14. Septembar 2021. godine
IZVOR: BLIC /// Foto: Tanjug/AP Photo/Marko Drobnjakovic
Beograd -- Iako je u Beogradu provela nepuna 24 sata, poruke koje je za to vreme uputila nemačka kancelarka Angela Merkel tek će se analizirati, pišu mediji.

Neke od njih su već odjeknule, poput onih o vladavini prava, rešenju kosovskog čvora, opasnostima koje vrebaju iz "drugih krajeva sveta", a dotakla se i iskopavanja litijuma, piše Blic.

Nemačka kancelarka je sa predsednikom Srbije razgovarala o raznim temama, od evropskog puta Srbije, preko njene spoljne politike, zaštiti životne sredine i klimatskim promenama, dualnom obrazovanju...

Iako nije direktno rekla ono što evropski zvaničnici često ponavljaju: da nema napretka ka EU bez vladavine prava, Angela Merkel se ove oblasti i te kako dotakla.

"Razgovarali smo o reformama, o otvaranju novih poglavlja u procesu pristupanja. Upravo je u oblasti pravnog sistema važno da se postigne napredak. Presednik je izneo planove i dao obećanja", rekla je Merkel.

U prevodu, piše Blic, problem sa vladavinom prava postoji, i očekujemo da se to poboljša, a da će to biti tako, garancije je dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ova njena poruka ostaje podložna tumačenjima, ali je činjenica da je Merkel istakla da je "gospodina Vučića upoznala kao osobu koja ne dalje lažna obećanja, nego kao osobu koja pokušava da sprovede u delo to što obećava".

"Ohrabrujem da se ide dalje ka pravnoj državi, pluralnom društvu", rekla je Merkel.

Rešenje za Kosovo i članice Unije

Neibežna tema bila je i stara boljka - takozvani kosovski čvor. Kako će se on raspretljati za sada je nepoznanica, ali se odgovor možda može naslutiti upravo iz kancelarkine izjave.

"Neka pitanja će se rešiti na kraju procesa. Svako zna da nisu sve države članice priznale kosovsku nezavisnost. Pitanje se mora rešiti da bi sadašnje države članice EU potvrdno odgovorile o pitanju procesa pristupanja EU. Nema smisla razgovati o kraju nekog procesa pre nego što se ne reše drugi problemi", kazala je Merkel.

U prevodu, ima mnogo toga što se može rešiti na evropskom putu Srbije pre nego što kosovsko pitanje zaista postane biti ili ne biti. Zašto onda čekati sa ostalim izazovima koji su lakše rešivi? Poruka bi se mogla shvatiti i tako da će možda biti najpre potrebno ubediti pet članica Unije koje nisu priznale kosovsku nezavisnost da to urade, što bi onda Uniji olakšalo posao na postizanju konačnog dogovora.

Merkel je, međutim, u jednoj stvari sigurno u pravu - kada kaže da "pitanje neće nestati".

Vučić je ipak bio direktniji i jasno je stavio do znanja ono što je delu javnosti manje-više poznato - nema Unije bez rešenja za tzv. Kosovo. "Da li smo svesni da nećemo biti članica Unije pre toga, da svesni smo", rekao je Vučić.

Nemačka kancelarka je potvrdila bojazan koju EU i inače ima kada je u pitanju odnos Zapadnog Balkana, a možda ponajviše Srbije, sa drugim svetskim silama, pre svega Rusijom i Kinom.

Nije nepoznanica da Srbija upravo zbog njih često dobija packe iz Unije, nekada glasnije, a nekada malo tiše, ali to ne menja suštinu.

"Geostrateški interes je da se zemlje Zapadnog Balkana prime u EU. Imamo uticaje iz drugih područja sveta, zbog čega moramo sa naše strane imati na umu koliko je važan naš geostrateški interes i približavanje regiona Uniji", rekla je Merkel.

Slučajno ili namerno, ali dogodilo se da baš juče bude najavljen dolazak predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen u Srbiju i potpisivanje ugovora o izgradnji auto-puta Niš - Pločnik - Priština.

Iskopavanje litijuma
Da se priča sa rudnikom litijuma u Srbiji daleko čula, potvrdila je i sama Merkel koja je rekla da ako u Srbiji budu realizovana bilo kakva iskopavanja litijuma, "sve mora da bude urađeno u skladu sa najvišim standardima, čuvajući životnu sredinu".

"Ukoliko se ceo svet interesuje za to, interesuje se i Nemačka", kazala je Merkel.

U prevodu, i Nemačka ima interes. Tim pre što, kako je i sama Merkel navela, u Srbiji postoji veliki broj nemačkih investicija u oblasti autoindustrije, dok je litijum važan za buduću mobilnost i pravljenje baterija.

"Srbija tu ima nešto što zaista vredi. Naravno, postoji zabrinutost da li će se eksploatacija vrštiti u skladu sa ekološkim standardima. EU ima dobre standarde održivosti. Nije samo reč o nemačkim interesima, to je pitanje kojim će se baviti države članice EU, jer je očuvanje životne sredine u Evropi zaista važno pitanje", rekla je Merkel.
Poljska bi mogla da uđe u rat?
20. Mart 2023. godine
Arhiva vesti