O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Kon: Uvođenje kovid propusnica koje bi važile 24 sata „apsol...
25. Oktobar 2021. godine
Autor:Beta /// Foto: N1
Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je uvođenje kovid propusnica koje bi važile 24 sata "apsolutni minimum" za usporavanje trenutne stope zaražavanja u Srbiji.

Kon je kazao da primena propusnica samo posle 22 časa, kako je sada definisano, nije dovoljna da se postigne ozbiljnije poboljšanje trenutne epidemiološke situacije.

Gostujući na televiziji Pink, epidemiolog je rekao da je protekle nedelje zabeleženo „blago“ povećanje procenta novih slučajeva infekcije i dodao da se „ne naslućuje neki pad oboljevanja“ s obzirom na predstojeći hladniji period i sezonu slava.

„Naredne dve nedelje će brojevi biti ovako visoki, a imamo nepovoljan period pred nama. Jedini izlaz iz ove situacije je ubrzana vakcinacija, a apsolutni minimum da se zaražavanje uspori je uvođenje kovid propusnica na 24 sata, ali i to je samo predah“, kazao je Kon.

Upozorio je da je zdravstveni sistem „u kolapsu“ jer kako je rekao „ogroman broj pacijenata zbog straha od kovida ne ide na kontrole“.

„Odlažu se operacije, hitne intervencije, a sve to skupa isporučiće posledice u životima“, kazao je član Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Govoreći o vakcinaciju, Kon je naveo da je do zastoja u procesu imunizacije došlo „jer nam je neko ubacio ideju da virus ne postoji“.

„Približavamo se brojci od sedam miliona datih doza vakcine a nemamo nijedan smrtni ishod od cepiva. Imali smo desetine ozbiljnih neželjenih reakcija, ta evidencija se vodi u Agenciji za lekove, ali su ti brojevi minorni. Samo pogledajte koliko je ljudi u bolnicama zbog kovida a koliko zbog vakcine“, rekao je Kon.

Dodao je da u Srbiji još nije registrovano prisustvo delta plus soja virusa.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti