O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Šormaz: Sačekati da se smiri problem, pa ukloniti mural Mlad...
16. Novembar 2021. godine
Autor:N1 Beograd /// FOTO: TANJUG/RADE PRELIĆ
Poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz izjavio je da bi sada pošto se pojavio problem oko murala Ratku Mladiću u Beogradu, trebalo da se svi zajedno potrudimo da se problem smiri, a da bi onda gradske službe trebalo da rade svoj posao i sve čemu nije mesto, a između ostalog i taj mural, obrišu i uklone - "onako kako grad Beograd i kako naši zakoni nalažu".

„Mural je slika, reč je opasnija“, rekao je Šormaz za N1. Na pitanje zašto se dešava ceo problem sa muralom posvećenom Mladiću, Šormaz je odgovorio:

„Zašto se dešava? Jer ne zatvaramo…Ja javno govorim duže vreme da moramo da zatvorimo, ne da raščistimo s prošlošću jer imamo prošlost s kojom se možemo ponositi. Mi možemo da pravimo murale…Naši mladi ljudi koji su skloni umetnosti mogu recimo da nacrtaju mural Vojvode Putnika, to su bili po meni pravi heroji. Ovo iz devedesetih, smatram da tu priču treba zatvoriti što pre“, rekao je Šormaz.

Na pitanje da odgovori da li mural treba da bude uklonjen, on je rekao da ne priča o muralu već o narativu i da „u početku beše reč, a reč je mnogo opasnija od slike. Istakao je i da je „jedan od likova iz 90-tih osuđen za izvgovorene reči i osuđen u Haškom tribunalu“.

Šormaz je naglasio da je Haški tribunal dogovoren kao međunarodni sud pravde koji su osnovale UN odlukom SB UN. „Ne može da nam se sviđa Rezolucija 1244 a da nam se ne sviđa ta odluka. Milošević je to dogovorio u Dejtonu, on je prvi isporučio Srbe u Hag, to je nešto što je međunarodna obaveza Srbije, to je nešto što smo mi uradili, to nije američki ili NATO sud već sud koji su osnovale UN uz aktivno učešće Srbije i Miloševića“, rekao je poslanik SNS.

Na insistiranje novinara N1 da precizira da li smatra da treba ukloniti mural, Šormaz odgovara:

„Mural je slika, reč je opasnija…Sada, u ovom trenutku pošto se digao problem treba da se zajedno potrudimo da se problem smiri, a onda naravno da gradske službe rade svoj posao i sve čemu nije mesto, između ostalog i mural, treba obrisati i ukloniti onako kako Grad Beograd i kako naši zakoni nalažu“.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti