O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
AKS poziva Vučića da ne proglasi izmene Zakona o eksproprija...
29. Novembar 2021. godine
Autor:N1 Beograd, Beta /// Foto: Tanjug / Zoran Žestić
Advokatska komora Srbije donela je odluku da uputi poziv predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da razmotri primedbe Komore i ne proglasi Zakon o eksproprijaciji, odnosno da odbije da potpiše ukaz izmena i dopuna tog zakona.

AKS je na današnjoj sednici zaključila da ovaj zakon treba da se vrati Narodnoj skupštini na ponovno odlučivanje, ukazujući u dopisu predsedniku na niz svojih zamerki na Zakon, koji je u petak 26. novembra usvojen u skupštini po hitnoj proceduri, objavljeno je na zvaničnoj Tviter stranici Advokatske komore Srbije.

Član upravnog odbora advokatske komore Srbije Advokat Vladimir Terzić izjavio je agenciji Beta da predsednik republike ima pravo da vrati zakon na ponovno razmatranje i odlučivanje, ali da drugi put mora da ga potpiše, „zato bi bilo neophodno da oba zakona pretrpe neophodne izmene u republičkom parlamentu“.

On je naglasio da je Zakon o eksproprijaciji „bezakonje pretvorio u zakon“ i da su zbog toga sasvim opravdani protesti građana širom Srbije.

„Kada zadirete u sferu vlasnika imovine, država mora da ima na umu da se radi o pravu koje je zaštićeno Ustavom Republike Srbije, ali i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ostaviti rok od samo pet dana sopstveniku nepokretnosti, da se izjasni o predlogu za eksproprijaciju je neprimereno, očigledno sračunato na otimanje imovine na legalan način“, ocenio je advokat.

Naveo je da je „opšte poznato“ da je ideja aktuelne vlasti da na „brz i jeftin“ način dođe do nepokretnosti u svojini građana.

„Cilj vlasti je da građanima za imovinu plati što manje, a kako su trenutno seljaci i njihove njive na meti za prolazak autoputeva i formiranje rudnika, jasno je da ovi ljudi nemaju znanje i sposobnosti da se izjasne u tako kratkom roku, čak je prekratak rok i da angažuju advokata kao stručno lice koje bi im pomoglo“, naglasio je Terzić.

Dodao je da za legalne objekte, po novom zakonu, država isplaćuje tržišnu vrednost, a za nelegalne građevinsku vrednost, što je neustavno, suprotno odredbi čl.58. st.2. Ustava koji predviđa naknadu koja ne može biti niža od tržišne.

„Zbog toga je narod i izašao na masovne proteste širom Srbije, a odgovor vlasti je najgori bio u Šapcu. Pravna država je položena na pleća, a na narodu je da je podigne“, zaključio je Terzić.

Podsetimo, juče i danas u nekoliko gradova Srbije organizovani su protesti građana zbog usvajanja ovih zakonskih izmena.

AKS smatra da je o predloženim izmenama i dopunama morala pre skupštinske procedure da se sprovede javna rasprava koja nije smela da izostane zbog velike zainteresovanosti javnosti, kako građana tako i stručne javnosti.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti