O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Opao broj zaraženih, odmah smanjeno interesovanje za vakcinu...
30. Novembar 2021. godine
Autor:N1 Beograd, Dimitrije Đurić /// Foto: N1
Koordinatorka vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Milena Turubatović izjavila je da je sa smanjenjem broja zaraženih opao broj vakcinisanih i apelovala na građane da ih ne zavaravaju brojke, pošto lekari očekuju povećani broj zaraženih čim bude većih okupljanja. Ona je za N1 rekla i da se pribojava predstojećih praznika, zbog smanjenog broja vakkcinisanih i apelovala na sve da se pored vakcine, koja je najvažnija, pridržavaju epidemioloških mera - drže distancu i nose maske.

Turubatović je rekla da se pad broja vakcinisanih uvek poklapa da epidemiološkom situacijom i da građani kada je smanjenen broj zaraženih imaju utisak da je manja opasnost od zaraze.

Kaže da je za razliku od perioda kada su uvedene kovid propusnice i kada je dnevno vakcinisano u proseku 1.500 ljudi, sada ta brojka smanjena na 700 do 1.100 vakcinisanih dnevno, „To je malo obeshrabrujuće jer je među tim brojevima samo do 25 posto prvih vakcina, apelujemo na građane da ih ne zavaraju brojke i to što je manje zaraženih. Moramo povećati kolektivni imunitet i da nas ima što više vakcinisanih“, rekla je doktorka.

Upitana zbog čega se po ko zna koji put dešava pad broja vakcinisanih kad su epidemiološki podaci bolji, ona kaže da se građani tada opuste. Ljude, naime drži strah dok čuju da su svi oko njih bolesni. „Ali ne treba da se opuštaju, kovid je i dalje tu“, kaže.

Turubatović je naglasila da upravo sada jeste trenutak da se građani vakcinišu jer su manje šanse da su bili u kontaktu sa nekim zaraženim, a da ako se neko u vašoj okolini razboli morate do vakcine da sačekate 14 dana. „Treba iskorisiti trenutak da nema puno zaraženih i vakcinisati se jer to je jedina prava zaštita“, rekla je dr.

Ona je naglasila da na Sajmu svakodnevno imaju dostupne vakcine svih proizvođača i da im je radno vreme od 8 do 15.30h. Kaže i da se svakodnevno obavlja i vakcinacija modernom, koja je najnovija kod nas i da je na početku bilo 50 vakcinisanih dnevno tom vakcinom, a da ih je sada oko 30.

Upitana šta može da se očekuje od novog omikron soja virusa, koji još nije stigao u Srbiju, doktorka kaže da smo do sada imali mnogo sojeva i da je svaki došao kod nas, kao i da svaki donosi isto. „Ne treba da se plašimo, već bi trebalo da uradimo ono što je u našoj moći da sprečimo teža oboljevanja – a to je vakcinacija“, ističe dr.

Povodom predstojećih događaja – Nove godine, i slava, ona je apelovala na građane da se pridržavaju mera – drže distancu, nose maske i okupljaju u što manjem broju jer svi moramo da imamo svest o svom i zdravlju svoje okoline.

„Svi se pribojavamo toga. Neke bolnice izlaze iz kovid režima i želimo da tako i ostane da bi se građani lečili i od drugih bolesti“, naglasila je dr Turubatović.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti