O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Kon: Neophodno je uvesti celodnevne kovid propusnice
02. Decembar 2021. godine
IZVOR: B92 /// FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg
Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon istakao je da tokom sendice Kriznog štaba "nije bilo neke rasprave o kovid propusnicama".

"Objašnjenje je bilo da su dosadašnje mere dovoljne i da jednostavno zbog toga ne treba ništa raditi. To su objašnjenja. Mora da se shvati da medisinski deo Kriznog štaba i dalje ostaje pri tome da je jedna od mininuma mera uvođenje 24-časovne propusnice mera koja rešava mnogo toga, o čemu još nije bilo reči. Danas nije bilo reči ni o skijalištima, niti o Novoj godini, a upravo to je ono zbog čega smatramo da je 24-časovna kovid propusnica nešto o čemu krajnje ozbiljno treba da se razmišlja", rekao je Kon u gostovanju na TV K1.

Kon je istakao da je sednica bila konstruktivna i da nema razloga ni za zadovoljstvo, ni za nezadovoljstvo, kao i da se postavlja pitanje da li će mere da budu dovoljno uspešne ili ne.

"Mi smo imali sinergistično delovanje uvođenja propusnica na 20 sati paralelno sa produženim raspustom. Broj obolelih je pao na pola samo zahvaljujući tim merama koje su sinergistično delovale. Pratili smo šta se dešava posle toga. DOšlo je do malog porasta, ali nema daljeg porasta u školama što je dobar znak jer će krivulja da nastavi da pada", dodao je.

Kon je kazao da je u konsultacijama pre nedelju dana jasno rečeno da ne bi bilo loše da raspust počne ranije.

"Argumenti koji su došli od prosvetnih radnika, pa i Ministarstva prosvete, su bili dovoljno jaki da shvatimo koliki je to problem za njih. S druge strane ostaje činjenica da će naši ljudi da dolaze u vreme praznika i daće doneti virus. Ne znamo da li će to biti omikron, ne prizivamo ga, ali je i to moguće i eventualno virus gripa koji se pojavljuje", rekao je Kon.

On je dodao da još nema čvrstih podataka o tome da li imunitet stečen vakcinacijom ili preležanom bolešću dovoljan za omikron varijantu.

"Očekunje se, na osnovu preliminarnih izjava iz Izraela, recimo, da je imunizacija koja je sprovedena dovoljna i za omikron. S druge strane imate izjave da će vakcina biti 20 do 30 odsto manje efektivna, ali da će da bude efektivna. Prema tome, još su to samo utisci i još ne možemo da kažemo šta se očekuje. U Južnoj Africi došlo je do ubrzanja prenošenja i relativno brze dominacije virusa, ali niko ne kaže da je teža klinička slika, ili teža slika uopšte", istakao je.

Dodao je da je ono što je doneto danas rezultat konstruktivne rasprave, gde su se uzajamno čuli argumenti.

"U ovoj situaciji kada imamo smirivanje, ono će da traje još najmanje dve nedelje, moguće i duže. U svakom slučaju može da se gleda dve nedelje unapred. Tu je održavanje raspusta kao što je dosad bio bila jedna konačna odluka", zaključio je Kon.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti