O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
EU preti Dodiku vojskom: "Za 24 sata"
13. Decembar 2021. godine
IZVOR: INDEX.HR /// Ilustracija, foto: EPA-EFE/FILIP SINGER
Najviši funkcioneri OESS-a upozorili su vlasti Republike Srpske da svojim koracima opasno ugrožavaju mir u BiH i celoj regionu.

Sa druge strane, Zeleni u Evropskom parlamentu navode da Evropska unija može i vojno reaguje ako je to neophodno, odnosno da pošalje 6.000 vojnika u BiH.

Predsedavajuća Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS) i ministarka spoljnih poslova Švedske En Linde i generalna sekretarka te organizacije Helga Marika Šmit oglasile su se izjavom u kojoj su navele kako pokušaji "RS da jednostranim odlukama preuzme ovlašćenja koje sada ima BiH kao država samo pojačavaju napetosti i ugrožavaju sve što je u BiH postignuto u proteklih 26 godina".

"Pozivamo političke lidere u RS da se suzdrže od negativnih političkih poteza usmerenih ka podelama. Osporavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine nosi sa sobom rizik narušavanja mira u državi i u regiji", stoji u izjavi funkcionera OESS-a.

Zbog krize u BiH u tu zemlju su tokom vikenda stigli predstavnici Zelenih/EFE u Evropskom parlamentu čiji su članovi razgovarali sa bosanskohercegovačkim parlamentarcima i drugim funkcionerima kako bi poslali upozorenje da Evropski parlament neće biti tek "posmatrač krize u BiH" koja je eskalirala pošto je parlament RS 10. decembra usvojio zaključke kojima je povukao saglasnost tog entiteta na državne zakone o obrani, nejednakom oporezivanju, kao i Visokom sudskom i tužiteljskom veću.

"Imamo garancije generala (iz EU) da oni mogu da dovedu do 6.000 vojnika u roku od 24 sata", kazao je za televiziju N1 evroparlamentarac Tomas Volc koji boravi u Sarajevu zajedno s predsedavajućim predstavništva Evropskog parlamenta za saradnju s BiH i tzv. Kosovom Romeom Francom.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti