O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Jasna Đuričić za N1: Verujem da će “Quo Vadis, Aida?” biti p...
14. Decembar 2021. godine
Autor:N1 Sarajevo /// Foto: N1
Uopšte ne sumnjam da će film "Quo vadis, Aida?" biti prikazan i u Srbiji, rekla je za N1 Sarajevo glumica Jasna Đuričić koja je za ulogu u tom ostvarenju nedavno dobila Evropsku filmsku nagradu za najbolju glumicu. FIlm je proglašen i najboljim evropskim filmom za 2021. godinu, a Jasmila Žbanić nagrađena je kao najbolja rediteljka.


„Intuicija mi je govorila da ćemo ovog puta dobiti nagrade, možda ne u ovolikoj meri da ćemo biti nagrađeni, ali nekako sam verovala da ćemo ih dobiti za film. Pomešana su osećanja, neka trema koja je krenula kada smo se našli i kada je počela ceremonija, a onda sam sama sebe smirivala. Velika je sreća i zadovoljstvo. To je bila filmska akademija na kojoj je glasalo na hiljade i hiljade članova iz Evrope, anonimno, ali to su ljudi iz naše branše i onda je to veliki uspeh”, rekla je Đuričić.

Od četiri glavne nagrade u Berlinu, film “Quo Vadis, Aida?” odneo je čak tri – najbolji film, najbolja rediteljka i najbolja glumica. Đuričić je kazala da su usledile brojne reakcije i čestitke.

“Mnogo sam putovala tako da tek sada čitam medije i skupljam reakcije. Ali svi naslovi i vesti o našem filmu i uspehu koje sam ispratila u Srbiji, vidim da se to slavi isto koliko i u BiH”, navela je.

Regionalna akademija za razvoj demokratije pozvala je RTS da emituje film “Quo vadis, Aida?”, a upitana da li veruje da će to ostvarenje biti prikazano u Srbiji i u RS, glumica je odgovorila potvrdno.

“Tu informaciju sada prvi put čujem od vas. To je divno i verujem u te stvari. To će se sigurno dogoditi, ja uopšte ne sumnjam. Mi bismo nekada voleli da se stvari događaju odmah, ali ja osećam da će se to vrlo brzo dogoditi. To su sve pojedinačni koraci koji mi svi sa svih strana pravimo i to je jako značajno. Verujem u to da pojedinac menja svet koliko god se to nekome činilo besmisleno. Taj pojedinac mora da ima mnogo snage i da ne odustaje. Život je borba, nije puko uživanje”, naglasila je Đuričić.

Đuričić je podsetila da su, kako je vreme prolazilo, festivalski život tekao, pa su tako i mnogi shvatali važnost filma “Quo Vadis, Aida?”.

“Mnogi su shvatali koliko je to dobro i da ne sme proći nezapaženo. A u Veneciji na festivalu su nas malo ‘zaobišli’ nauštrb nekih filmova kojih, ruku na srce, više se niko ni ne seća, a dobili su nagrade. Međutim, znate kako, to su festivali, žiriji i takav trenutak. Da je bio neki drugi žiri mi bismo jednostavno dobili nagradu, ali se na takvim manifestacija uglavnom sve oslanja na lični ukus manje-više, ali ovako kao sad na evropskoj filmskoj nagradi, gotovo jednoglasno da su donesene ove nagrade”, smatra ona.

Đuričić je rekla da će ove nagrade upravo uticati na to da se ovaj film gleda i u državama u kojima nije prikazan jer je njegova online gledanost porasla veoma brzo kada je “Quo Vadis, Aida?” bio nominovan za Oskara.

“Pretpostavljam da je to nekakav svetski plan, kada to neko u svetu pečatira i potvrdi kao veoma uspešnu i pravu stvar, da to onda veoma utiče na pojedince koji su zatvoreni i imaju određena uverenja pa čak i za Srebrenicu”, kazala je ona.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti