O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Omikron soj manje napada pluća, pokazuje studija
20. Decembar 2021. godine
IZVOR: NEDELJNIK /// Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ I
Britansko istraživanje pokazalo je da bi soj koronavirusa omikron mogao da bude manje uspešan u napadu na pluća od ranijih sojeva virusa koji izaziva bolest kovid 19.

Studija Instituta za terapijsku imunologiju i zarazne bolesti Kambridž zaključila je da mutacije na šiljcima virusa, zbog kojih omikron može da izbegne antitela, takođe mogu da ograniče način na koji se virus replicira u plućima što je povezano s razvojem teškog oblika bolesti. prenos mediji.

"Ovi zaključci ukazuju na to da je omikron razvio sposobnost izbegavanja imunskog sistema, ali istovremeno je ugrožena njegova sposobnost replikacije i njegova patogenost", navodi se u studiji.

Na Tviteru je napisao: "Šta sve ovo znači? Efikasna infekcija plućnih ćelija mogla bi da korelira s ozbiljnošću plućne bolesti. Sinciciji, višejezgrarne ćelije, često se vide u respiratornim tkivima uzetim nakon teške bolesti. Delta je bila vrlo uspešna u infekciji plućnog tkiva i stvaranju teškog oblika bolesti, za razliku od omikrona. Potrebno je daljnje istraživanje".

"Da sažmemo – ovaj rad ukazuje na to da je omikron postao otporniji na imunitet, ali da njegova svojstva povezana sa napredovanjem bolesti mogu da budu u određenoj meri oslabljena. Značajno širenje omikrona ipak predstavlja veliki izazov za javno zdravlje".

Rezultati istraživanja objavljeni su nakon što je medicinska savetodavna grupa SAGE u Velikoj Britaniji izdala ažuriranu procenu i rekla da je " skoro sigurno da u Engleskoj sada postoje svakodnevno stotine hiljada novih infekcija omikronom", što je podstaklo izveštaje da bi stroža pandemijska ograničenja mogla da budu uvedena nakon Božića.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti