O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Omikron soj manje napada pluća, pokazuje studija
20. Decembar 2021. godine
IZVOR: NEDELJNIK /// Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ I
Britansko istraživanje pokazalo je da bi soj koronavirusa omikron mogao da bude manje uspešan u napadu na pluća od ranijih sojeva virusa koji izaziva bolest kovid 19.

Studija Instituta za terapijsku imunologiju i zarazne bolesti Kambridž zaključila je da mutacije na šiljcima virusa, zbog kojih omikron može da izbegne antitela, takođe mogu da ograniče način na koji se virus replicira u plućima što je povezano s razvojem teškog oblika bolesti. prenos mediji.

"Ovi zaključci ukazuju na to da je omikron razvio sposobnost izbegavanja imunskog sistema, ali istovremeno je ugrožena njegova sposobnost replikacije i njegova patogenost", navodi se u studiji.

Na Tviteru je napisao: "Šta sve ovo znači? Efikasna infekcija plućnih ćelija mogla bi da korelira s ozbiljnošću plućne bolesti. Sinciciji, višejezgrarne ćelije, često se vide u respiratornim tkivima uzetim nakon teške bolesti. Delta je bila vrlo uspešna u infekciji plućnog tkiva i stvaranju teškog oblika bolesti, za razliku od omikrona. Potrebno je daljnje istraživanje".

"Da sažmemo – ovaj rad ukazuje na to da je omikron postao otporniji na imunitet, ali da njegova svojstva povezana sa napredovanjem bolesti mogu da budu u određenoj meri oslabljena. Značajno širenje omikrona ipak predstavlja veliki izazov za javno zdravlje".

Rezultati istraživanja objavljeni su nakon što je medicinska savetodavna grupa SAGE u Velikoj Britaniji izdala ažuriranu procenu i rekla da je " skoro sigurno da u Engleskoj sada postoje svakodnevno stotine hiljada novih infekcija omikronom", što je podstaklo izveštaje da bi stroža pandemijska ograničenja mogla da budu uvedena nakon Božića.
Poljska bi mogla da uđe u rat?
20. Mart 2023. godine
Arhiva vesti