O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Janša otkrio tajnu o ulasku Srbije u EU: "Zašto? Jeftini su"
30. Decembar 2021. godine
IZVOR: BETA /// Ilustracija: Depositphotos/InkDropCreative
Slovenija se tokom svog predsedavanja Savetom EU izborila da u dokumente ponovo pude uveden pojam "perspektiva članstva".

Janša je u tradicionalnom razgovoru pred Novu godinu rekao da je tokom tih rasprava više puta istakao, gledajući ša se dešava na istoku i šta se dešavalo na Balkanu, da bi EU trebalo da bude jasno da se proširenjem širi i "prostor slobode i blagostanja".

"Treba se osloboditi iluzije da će se stvari rešavati same po sebi, a ako se ne širi EU, onda će se širiti neko drugi", ocenio je Janša.

Premijer Slovenije kazao je da je time na sastancima u Briselu postigao da se u dokumente EU umesto "evropske perspektive" država koje nisu članice opet unese "perspektiva članstva", čemu su se, po njegovim rečima, opirale i neke od starih članica, osnivača EU.

"Ukrajina, ili pak Srbija imaju evropsku perspektivu jer su u Evropi i tu će uvek ostati, ali one žele perspektivu članstva, ali je to bilo teško napisati u dokumente i za to se trebalo izboriti", naglasio je Janša.

Prema njegovim rečima, jedan od evropskih lidera kog nije želeo da imenuje, tokom rasprave je rekao "zašto bismo ih uveli u EU, kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga".

Janša je ocenio da u nekim starim članicama prevladavaju "uskogrudnost ili nacionalistički interesi" nad vizijom slobodne, mirne i ujedinjene Evrope.

"Evropski projekt još nije dovršen, a mnoge zemlje koje bi želele da postanu članice EU još nisu slobodne. Taj projekt treba nastaviti, a proširenje je njegov bitan element", rekao je Janša.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti