O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Brnabićeva: Stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji, gotovo je...
21. Januar 2022. godine
ZVOR: TANJUG, B92.NET /// Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ bg
Beograd -- Premijerka Ana Brnabić obratila se nakon današnje sednice Vlade Srbije, na kojoj se razgovaralo o Rio Tintu.

Premijerka Ana Brnabić saopštila je večaras da je Vlada na sednici ukinula uredbu i prostorni plan područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarit.

"Prostorni plan je ukinut i on više ne postoji. Samim tim poništeni su svi upravni akti koji su vezani za Rio Tinto, sve dozvole, resenja, odluke i sve ostalo", rekla je Ana Brnabić na pres-konferenciji neposredo posle sednice vlade.

Ugovore sa Rio Tintom nikada nismo imali, kao što smo više puta rekli, dodala je premijerka.

Ukinuta je i odluka o obrazovanju radne grupe za implementaciju projekta Jadar iz 2021. godine.

"Time smo ispunili sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji. Ovim je, što se tiče projekta Jadar, i Rio Tinta, sve završeno. Gotovo je", rekla je Brnabićeva.

Ona je podsetila da su poslednjih meseci održani protesti u vezi sa projektom Jadar i kompanijom Rio Tinto, odnosno njenom ćerkom firmom u našoj zemlji, koja je u Srbiji od 2004. godine kada je, kaže, dobila prvo rešenje kojim se dozvoljavaju istražne radnje i krenula u istraživanje.

Brnabićeva je dodala da je 2006. izmenjen Zakon o rudarstvu kojim je uvedeno načelo kontinuiteta, koje podrazumeva da onaj ko istražuje ima ekskluzivno pravo da eksploatiše, a da je kompanija 2012. dobila rešenje o izvođenju bušotina velikog prečnika.

"I tako dalje evo do danas, do 2022. godine. Imamo zahteve ekoloških organizacija, koji su predati vladi 12. januara 2022", rekla je Ana Brnabić i ponovila sve zahteve, koje je vlada danas na sednici usvojila.


Premijerka je pozvala sve zainteresovane ekološke organizacije da se obrate Vladi i preuzmu dokumente u vezi Rio Tinta i kazala da predstavnici ranijih vlasti, koji su sve te sporazume sklapali, sada pokušavaju na zelenoj agendi da grade političku budućnost.

Naglasila je da trenutne vlasti nikada nisu imale nikakve ugovore sa Rio Tintom.

Ona je, posle sednice vlade, pokazala svu dokumentaciju vezanu za Rio Tinto i poslovanje u Srbiji preko ćerka firme Rio Sava eksplorejšen.

"Tu je sve od 2002.godine, kada je potpisan sporazum sa SRJ, koji ratifikovana u Skupštini SCG 5.maja 2004. godine, preko prvog rešenja Ministarstva rudarstva i energetike od 8. juna 2004.godine, kojim se odobrava geološko istraživanje, preko rešenja iz 2012. za izvođenje radova koje je izdato od strane Ministarstva od zaštite životne sredine pod Oliverom Dulićem za bušotine. Tu je i zakon iz 2006.koji uvodi načelo kontinuiteta kako bi Rio Tintu obezbedio da imaju i ekskluzivno pravo na eksploataciju", objasnila je ona.

Brnabićeva je podsetila da je 2006. na vlasti bila DS sa svojim koalicionim partnerima, a predsednik Srbije tada je bio Boris Tadić.

Prema njenim rečima: "Svi ljudi koji danas govore protiv Rio Tinta i oni koji protestuju, blokiraju raskrsnice, međunarodne putne pravce, granične prelaze, maltretiraju građane itd. bili su u toj stranci, a to su pre svega Dragan Ðilas, Marinika Tepić, Nebojša Zelenović".

"Nije mi jasno, ukoliko su ovi protesti ekološki, a ne politički zašto niste pitali Zelenovića zbog čega je sa svojom strankom doveo Rio Tinto, što mu je dato rešenje o istraživanju, što su menjali zakon da bi im dali eksluzivna prava na eksploataciju. Zašto ne objasne nego se sklanjaju iza zelene agende da bi na tim leđima gradili političku budućnost, na šta nemaju šanse", rekla je ona.

Kazala je da svu dokumentaciju zainteresovani mogu preuzeti i večeras, jer će ona biti u vladi duže pošto mora završiti neke sastanke.

Premijerka je izjavila da su se strane organizacije i fondacije u poslednjih godinu i po dana sjatile u Srbiju da finansiraju ekološke organizacije, učestvuju u njihovom osnivanju, radu i da finansiraju proteste.

Ona je na konferenciji za medije rekla da nema reči o tome koliko je licemerje stranaca i stranih organizacija, navodeći da su najveći finansijeri SAD, Rokfeler fondacija i USAID, Fond za otvoreno društvo, Nacionalna zadužbina za demokratiju i mnogi drugi, iz Velike Britanije Vestminsterska fondacija za demokratiju, Britanski savet, kao i organizacije iz Nemačke.

"Ne bi bio problem da su zainteresovani za životnu sredinu i da nema tog licemerja da ti koji finansiraju proteste, napadaju kompanije iz tih zemalja, a mi treba da ih branimo i politički slabimo. Je l' to igra koju igramo?", upitala je Ana Brnabić.

Ona je ocenila da to pokazuje da ovde neki žele "i jare i pare", što znači, kako je rekla, da finansiraju proteste kako bi oslabili i slomili kičmu Aleksandru Vučiću, a istovremeno znaju da je Vučić posvećen i ozbiljan i da će te projekte izgurati ako misli da su u interesu Srbije.

"Pa ćete dobiti i jedno i drugo i da se oslabi Aleksandar Vučić i da da vasa kompanija ostane. E pa ne može više. Meni je dosta tog licemerja", poručila je premijerka.

Kaže i da su se neverovatne stvari prethodna dva meseca dešavale.

"Platite nekoga da govori o zaštiti životne sredine, a kada Vučić i SNS žele da nešto urade, onda ste protiv", ukazala je Ana Brnabić.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti