O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
SAD naložile porodicama zaposlenih u ambasadi u Ukrajini da ...
24. Januar 2022. godine
Autor:Beta /// Foto: pixabay.com
Američko Ministarstvo inostranih poslova sinoć je naložilo porodicama svih zaposlenih Amerikanaca u ambasadi u Ukrajini da napuste zemlju u vreme sve većih strahovanja od ruske invazije, prenosi agencija Asošijeted pres.

Stejt department je članovima porodica službenika u američkoj ambasadi u Kijevu saopštio da moraju da napuste zemlju.

Navedeno je da zaposleni, čije pozicije nisu vitalne za rad ambasade, mogu da napuste Ukrajinu o vladinom trošku.

Ovaj potez je usledio zbog povećanih tenzija oko gomilanja ruskih trupa na ukrajinskoj granici koje se nisu smanjile za vreme razgovora u petak između državnog sekretara Entonija Blinkena i ruskog ministra Sergeja Lavrova u Ženevi.

Zvaničnici Stejt departmenta naglasili su da će ambasada u Kijevu ostati otvorena i da ova objava ne predstavlja evakuaciju. O ovom potezu se razmišljalo duže vreme i to ne znači da SAD smanjuju podršku Ukrajini, naveli su zvaničnici.

Stejt department je u saopštenju ukazao na nedavne izveštaje prema kojima Rusija planira veću vojnu akciju protiv Ukrajine. Međutim, rusko Ministarsvo spoljnih poslova optužilo je NATO zemlje za eskalaciju tenzija oko Ukrajine dezinformacijama.

"Bezbednosni uslovi, posebno duž ukrajinskih granica, na Krimu pod ruskom okupacijom i istočnoj Ukrajini koja je pod kontrolom Rusije su nepredvidivi i mogu lako da se pogoršaju. Demonstracije koje su povremeno prerastale u nasilje održavaju se širom Ukrajine uključujući i Kijev", naveo je Stejt department.

Iz ministarstva inostranih poslova je saopšteno da bi "američki državljani u Ukrajini trebalo da razmotre da sada odu iz te zemlje komercijalnim ili drugim privatno dostupnim opcijama za prevoz".

Uputstvo za putovanja koje je ranije upozoravalo sunarodnike da ne putuju u Ukrajinu zbog kovida-19 i zbog tenzija oko Rusije, promenjeno je sinoć u oštrije upozorenje.

"Nemojte putovati u Ukrajinu zbog povećanih pretnji od ruske vojne akcije i kovida-19. Budite povećano obazrivi u Ukrajini zbog kriminala i građanskih nemira, u nekim oblastima rizik je povećan", navodi se u upozorenju Stejt departmenta.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti