O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Rusija napala Ukrajinu – raketirana vojna infrastruktura
24. Februar 2022. godine
Autor:Hina, N1 Beograd, Aleksandra Godfroa, Beta, FoNet /// Foto/Izvor: N1
Ruski predsednik Vladimir Putin ovlastio vojsku za specijalnu vojnu operaciju u Donbasu u Ukrajini. Ukrajinski predsednik proglasio ratno stanje za celu zemlju. Rusija gađala ukrajinsku vojnu infrastrukturu, protivvazdušnu odbranu i vazdušne snage preciznim oružjem, objavila je ruska novinska agencija RIA citirajući rusko ministarstvo odbrane, koje je saopštilo da je vojna infrastruktura avio baza ukrajinskih oružanih snaga "izbačena iz stroja". Raketirani su aerodromi Borispolj (Kijev), Ozerni, zatim u Nikolajevu, Čugujevu (kod Harkova), Kramatorsku, Hersonu, saopštio je Generalni štab Ukrajine. Ukrajinska vojska saopštila da oborila pet aviona i helikopter ruske vojske. Sedam osoba poginulo u bombardovanju, saopštila je ukrajinska policija. Akcije proruskih separatista u Donjecku i Lugansku. Vazdušni prostor Ukrajine zatvoren za civilni saobraćaj, a Rusija je takođe zatvorila aerodrome u delovima zemlje koji se graniče sa Ukrajinom. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš apelovao je na predsednika Rusije Vladimira Putina da zaustavi svoje trupe. Zapadni čelnici osudili napad, američki predsednik Džo Bajden ocenio da je pokrenut "rat s predumišljajem" protiv Ukrajine.

11.19 – „Putin pokušava da ostane nevin“

Urednica emisije Global Fokus na N1 Aleksandra Godfroa kaže da nije verovala da će Putin uvesti vojsku u Ukrajinu.

„Opet ‘prebacuje’ na drugu stranu, odgovornost svakoga je ono što on uradi, pokušava da ostane ‘nevin i beo’ u celoj situaciji dok je ušao na teritoriju suverene zemlje, kako god to neko pokušavao da predstavi, gde je konkretno bila ugrožena Rusija“, kaže ona, osvrćući se na izjavu ruskog predsednika koji kaže da je ulazak ruske vojske u Ukrajinu za cilj imao „zaštitu ljudi koji su osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima i da će nastojati da demilitarizuju i denacifikuju Ukrajinu“.

Izvor : N1
Vojni analitičar Vlado Radulović kaže da mu se ne sviđaju izjave iz Moskve, ali ni ni potezi Zapada.

"Blizu smo termonukleranog rata, ne znam da li je neko u Srbiji toga svestan, blizu smo toga da Evropa doživi ne '39 godinu, već '41 i '42 godinu - ukoliko se bude došlo do povrede granica NATO članica, tog trenutka ćete imati sukob Rusije i NATO", kazao je on.

11.01 - Ambasador: Putin je Hitler 21. veka

Oleksandar AleksandrovičIzvor : N1
Ambasador Ukrajine u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič izjavio je u Novom danu da je ruski predsednik Vladimir Putin "Hitler 21. veka", kao i da bi argument da je ovo "samoodbrana Rusije" bio smešan, da nije tužan.

"Samoodbrana Rusije - na ukrajinskoj teritoriji", rekao je on.

10.49 - Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinske trupe bacaju oružje

Ukrajinske trupe u velikom broju napuštaju položaje i bacaju oružje, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane, pozivajući se na obaveštajne podatke.

10.47 - Rusija nas napala na lukav način, kao nacistička Nemačka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kazao je u obraćanju naciji, da je Rusija napala njegovu zemlju na lukav način, kao nacistička Nemačka za vreme Drugog svetskog rata.

10.21 - Nema civilnih letova iznad Ukrajine

Ukrajinska uprava za civilne letove zatvorila je vazdušni prostor te zemlje zbog napada Rusije.

Kako prenosi BBC, svi letovi su otkazani zbog visokog rizika za bezbednost civilne avijacije.


10.17 - Vanredno stanje i u Litvaniji?

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda zatražio je od parlamenta te zemlje da proglasi vanredno stanje zbog događaja u Ukrajini, prenosi The Spectator Index.

10.02 - Ukrajinski general: Naredba da vojska nanese maksimalne žrtve ruskim snagama

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je naredio svojim trupama da nanesu maksimalne žrtve ruskim vojnicima koji su izvršili invaziju na njegovu zemlju, izjavio je glavnokomandujući ukrajinskih oružanih snaga, general Valerij Zalužni.

General Zalužni na Fejsbuku je napisao i da se ukrajinska vojska "dostojanstveno suprotstavlja" neprijateljskim napadima.

09.46 - Makron poziva Rusiju da odmah okonča vojne operacije

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je vojne akcije u Ukrajini i pozvao Moskvu da ih odmah okonča.

"Francuska snažno osuđuje odluku Rusije da počne rat s Ukrajinom. Rusija mora odmah okončati vojne operacije", napisao je Makron na Tviteru.

09.40 - Plenković: Grubo kršenje međunarodnog prava

Hrvatski premijer Andrej Plenković osudio je ruski napad na Ukrajinu pozivajući Rusiju da ga odmah prekine.

"Najoštrije osuđujemo agresiju i invaziju Rusije na Ukrajinu. Ovaj ničim izazvan napad je grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i međunarodnog prava", napisao je Planković na Tviteru.

"Ovo je isključiva odgovornost Rusije, koju pozivamo da odmah prestane s vojnim napadom. Izražavamo solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom", poručio je hrvatski premijer.

09.33 - Osmani: Kosovo uz Ukrajinu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da Kosovo stoji uz Ukrajinu i njen narod.

09.32 - Lukašenko: Belorusija ne učestvuje u vojnoj operaciji

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je izjavio da snage te zemlje ne učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji koju je Rusija pokrenula u Ukrajini, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti.

Izvor : Tanjug / Mary Ostrovska via AP
09.26 - Šef DNR: Gradovi Donbasa uskoro će biti oslobođeni

Šef samoproglašene Donjecke Narodne Republike, oblasti u istočnoj Ukrajini, Denis Pušilin izjavio je da će vojna operacija uskoro biti završena i da će gradovi Donbasa "uskoro biti oslobođeni".

09.20 - Vučić zakazao Savet za nacionalnu bezbednost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za 13 časova zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost zbog dešavanja u Ukrajini, saznaje Blic.

Blic je objavio i da je za 15 sati Vlada zakazala sednicu na koju je pozvala i predsednika Srbije da se obrati članovima Vlade.

09.18 - Kina "pomno prati" situaciju u Ukrajini

Kina je danas saopštila da "pomno prati" situaciju u Ukrajini posle ruske vojne intervencije, ne upućujući osudu Moskve.

"Pozivamo sve strane da budu uzdržane kako bi sprečile da situacija izmakne kontroli", rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin.

09.04 - Ekipa N1 u Kijevu

Reporterka N1 televizije Ana Mlinarić javila se iz Kijeva i opisala kakvo je stanje u tom gradu nakon što je počela ruska invazija.

Ana MlinarićI zvor : N1
09.01 - Kijev: Ruske snage ušle u Ukrajinu iz više pravaca

Ruske kopnene snage ušle su jutros na ukrajinsku teritoriju iz više pravaca, saopštile su ukrajinske pogranične snage.

"Ruska vojna vozila, uključujući oklopna vozila, prekršila su granicu u regionima Černigiv (sever, beloruska granica), Sumi (severoistok, ruska granica), Lugansk i Harkov (istok, ruska granica)" i preko tačke prelaza između poluostrva i kopnenog dela Ukrajine, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Rusija je otvorila artiljerijsku vatru pre slanja vojnih vozila.

Ukrajinske snage su objavile i snimak na kojem se vide vozila označena slovom "Z".

08.55 - Ubijeno sedam osoba

Sedam osoba je poginulo u bombardovanju Ukrajine, saopštila je ukrajinska policija.

U napadu na vojnu jedinicu u u blizini Odese ubijeno je šest osoba, a ranjeno sedam.

Nestalo je i 19 ljudi, a jedna osoba je preminula u gradu Mariupolju.

08.46 - Ukrajinska vojska tvrdi da je oborila pet ruskih aviona

Ukrajinska vojska saopštila je da je oborila pet aviona i helikopter ruske vojske na istoku zemlje.

Izvor : Tanjug / AP, Sergei Grits
08.43 - Sastanak NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg sazvao je sastanak ambasadora NATO kako bi procenili invaziju na Ukrajinu koja se graniči sa nekoliko članica tog vojnog saveza.

Stoltenberg je prethodno osudio invaziju Rusije na Ukrajinu i pozvao Moskvu da odmah prekine vojnu akciju.

08.36 - Ruske diplomate evakuisane iz Kijeva

Rusko minstarstvo spoljnih poslova je saopštilo da su sve ruske diplomate već evakisane iz Kijeva.

08.33 - Radić: NATO se neće uključiti u sukob

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenio je da će Rusija verovatno insistirati na tome da vojna intervencija u Ukrajini bude ograničena i dodao da nije očekivano da se u rat uključi i NATO, uprkos tome što Kijev može da očekuje određenu podršku.

08.30 - Stanovnici Donbasa: Situacija zastrašujuća

Stanovnici Donbasa poručili su da je situacija u tom ukrajinskom regionu "zastrašujuća" nakon ruske vojne invazije u Ukrajini.

08.22 - Đukanović osudio napad

Crnogorski predsednik Milo Đukanović je naveo da Crna Gora najoštrije osuđuje vojnu agresiju Rusije protiv Ukrajine.

"Rusija krši sve temeljne principe međunarodnog prava, podriva evropsku bezbjednost i ugrožava njenu stabilnost. Pridružujemo se pozivima čelnika EU Rusiji da hitno prekine neprijateljstva, povuče snage iz Ukrajine i poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", naveo Đukanović na Tviteru.


08.05 - Guterešov apel da Rusija zaustavi trupe

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je na predsednika Rusije Vladimira Putina da zaustavi svoje trupe, rekavši da je ruski napad na Ukrajinu bio "najtužniji trenutak'' u njegovom petogodišnjem mandatu.

"U ime čovečanstva, vratite svoje trupe u Rusiju", rekao je Gutereš otvarajući hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN rano jutros, u vreme kada je pokrenut ruski napad na Ukrajinu.

07.55 - Kijev: Napad ruske vojske iz Belorusije

Ukrajinska granična služba saopštila je da je ruska vojska napala Ukrajinu iz susedne Belorusije. Ruske snage su pokrenule artiljerijski baraž u okviru napada uz podršku Belorusije, a ukrajinski graničari su uzvratili, saopštila je granična služba navodeći da nema podataka o žrtvama.

Ruske snage su se rasporedile u Belorusiji na vojne vežbe, što je potez koji je Zapad video kao uvod u invaziju na Ukrajinu.

Glavni grad Ukrajine Kijev udaljen je oko 75 kilometara od granice sa Belorusijom.

07.38 - Građani masovno napuštaju Kijev

Potpuno je zakrčen put na izlazu iz grada, jer građani masovno odlaze iz Kijeva, javlja reporterka N1.

Izlaz iz Kijeva, UkrajinaIzvor : REUTERS/Valentyn Ogirenko
07.22 - Bajden: "Rat s predumišljajem"

Američki predsednik Džo Bajden kontaktiraće sa svojim kolegama iz grupe G7 u četvrtak kako bi se odredile strože mere protiv Rusije nakon što je predsednik Vladimir Putin pokrenuo, kako je Bajden rekao, "rat s predumišljajem" protiv Ukrajine.

Bajden, koji je razgovarao u četvrtak rano ujutro s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, rekao je da će SAD i njihovi saveznici odgovoriti na "ujedinjen i odlučan način" na ono što je nazvao "neizazvanim i neopravdanim napadom ruskih vojnih snaga" na Ukrajinu.

"Predsednik (Vladimir) Putin odabrao je rat s predumišljajem koji će izazvati katastrofalne gubitke života i ljudsku patnju", rekao je Bajden u saopštenju objavljenom kasno u sredu.

To je sledilo ubrzo nakon što je Putin rekao na ruskoj državnoj televiziji da je odobrio vojnu operaciju u istočnoj Ukrajini, a eksplozije su se čule u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu i otcepljenom gradu Donjecku na istoku Ukrajine.

Bela kuća je saopštila da su Bajdena kasno u sredu izvestili državni sekretar Entoni Blinken, ministar odbrane Lojd Ostin i drugi najviši savetnici.

Planira obraćanje u ranim poslepodnevnim satima kako bi najavio "dalje posledice koje će SAD i naši saveznici i partneri nametnuti Rusiji", saopštila je Bela kuća.

Američki predsednik je rekao da će se Vašington takođe koordinirati sa saveznicima iz NATO-a "kako bi osigurao snažan, ujedinjen odgovor koji odvraća svaku agresiju protiv saveza".

07.26 - Rusija: Vojna infrastruktura avio baza "izbačena iz stroja"

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da je vojna infrastruktura avio baza ukrajinskih oružanih snaga "izbačena iz stroja".

07.17 - Zapad osudio napad

Zapadni čelnici osudili su ruski napad na Ukrajinu pozivajući Moskvu da odmah prekine s vojnim aktivnostima, prenose svetske agencije.


07.04 - Proglašeno ratno stanje u Ukrajini

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski proglasio je ratno stanje za celu zemlju nakon što je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu.

"Nemojte paničiti, spremni smo na sve, pobedićemo", rekao je Zelenski koji je potom razgovarao telefonom s američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

06.57 - Akcije proruskih separatista u Donjecku i Lugansku

Proruski separatisti su objavili da su pokrenuli ofenzivu protiv grada Ščastije, pod ukrajinskom kontrolom, u pokrajini Lugansk, a u pokrajini Donjeck pokrenuli su vojnu operaciju velikog obima duž linije razdvajanja, prenela je ruska novinska agencija Interfax.

06.42 - Kijev: Rusija pokrenula invaziju

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u punom obimu, rekao je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Interfax Ukrajina javio je o raketnim napadima na vojne objekte širom Ukrajine, kao i da su se ruske trupe iskrcale u južnim lučkim gradovima Odesi i Mariupolju. Takođe se navodi da osoblje i putnici evakuišu kijevski aerodrom Borispilj.

"Putin je upravo pokrenuo potpunu invaziju na Ukrajinu. Mirni ukrajinski gradovi su pod udarima. Ovo je agresija. Ukrajina će se braniti i pobediće. Svet može i mora zaustaviti Putina. Vreme je za delovanje", rekao je Kuleba.

06.33 - CNN: Eksplozija u više gradova


CNN je, pozivajući se na novinare i svedoke, objavio listu mesta u u Ukrajini kojima su se u četvrtak rano ujutro čule eksplozije, a britanska ambasadorka u Ukrajini kazala je da počinje "ničim izazvan napad" na tu zemlju.

"Užasno", napisala je Melinda Simons na Tviteru.

Eksplozije su se čule Istočno od Kijeva iz smera međunarodnog aerodroma.

CNN-ova ekipa u Harkivu, drugom najvećem ukrajinskom gradu, koji nalazi na severoistoku zemlje, čula je "stalan tok jakih eksplozija".

Takođe, eksplozije su se čule kod Kramatorska na istoku, zatim istočno od Mariupolja, kod Odese i kod Zaporižja.

06.27 - Putin odobrio vojne operacije

Ruski predsednik Vladimir Putin ovlastio je vojsku za specijalnu vojnu operaciju u Donbasu u Ukrajini, objavile su u četvrtak ruske novinske agencije, prenosi Rojters.

Agencije su citirale Putina koji je rekao kako Rusija ne može tolerisati "pretnje iz Ukrajine", te upozorio na strano uplitanje.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti