O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Bocan-Harčenko: Nismo pritiskali Srbiju u vezi sa odlukom o ...
02. Mart 2022. godine
Autor:Beta /// Foto: Izvor: Tanjug / Rade Prelić
Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je Rusiji svaka podrška važna, pa i od Srbije, ali da za razliku od Zapada nisu pritiskali srpske vlasti kada su donosili odluku o sankcijama Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

S obzirom da sankcije neće biti uvedene, dodao je, očekuje da će rusko-srpski bilateralni odnosi nastaviti da se odvijaju normalno, uključujući i dogovorene cene energenata.

Ambasador je rekao da je njegova zemlja u potpunosti spremna da odgovori na sve napade, ali da neće prva koristiti nuklearno oružje.

"Tumačenja da Rusija sprema nuklearni rat nisu istina", rekao je on gostujući na TV Prva i istakao da je najvažniji zadatak ruske vojske da meta u ratu u Ukrajini ne budu civili i civilni objekti.

Upitan da objasni snimke na kojima se vidi da ruske granate gađaju civilne objekte u Ukrajini, rekao je da postoji mnogo lažnih informacija i da se on oslanja na pouzdane podatke Ministarstva odbrane Rusije.

"Nacističke jedinice koriste svaku priliku da stave teško naoružanje u civilne objekte, ima snimaka da su u dvorištima, dečijim vrtićima. Ja pitam zašto na to niko nije rekao ništa", naveo je ambasador.

Ponovio je da cilj nije okupacija Ukrajine već "denacifikacija i demilitarizacija".

"Okupacija ne dolazi u obzir, ne radi se o okupaciji. Mi želimo da sprečimo da Ukrajina postane antiruska, što je zadatak Zapada", dodao je.

Istakao je da je rat mogao biti sprečen jer je Rusija godinama apelovala da NATO ne nastavlja širenje na Istok i da je Moskva sada došla da završi rat koji traje osam godina.

"Bili smo iznuđeni, koristimo zadnju, najtežu opciju da završimo rat u Ukrajini i ponašanje Zapada van međunarodnog prava, van svakih pravila, oni su izgubili svaku kontrolu. Mi nismo nigde ušli u tuđe, radili smo u svojoj državi", istakao je Bocan-Harčenko.

Naveo je da je "denacifikacija" Ukrajine važna za stabilnost i bezbednost Rusije, ali i čitave Evrope i da će to svima tek biti potpuno jasno.

"Niko ne priča da se u Evropi nalazi američko nuklearno oružje. Je l' to normalno? Pretpostavljamo kakva bi galama bila da Rusija ima oružje van svoje države", dodao je.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti