O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vučić: Moguće izbacivanje Rusije iz UN, a posle promena Rezo...
03. Mart 2022. godine
Autor:N1 Beograd, Beta, FoNet /// Foto: Tanjug/Zoran žestić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je u narednom periodu moguće izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija, nakon čega postoji mogućnost promene Rezolucije 1244 i prizanje Kosova od strane zemalja Evrope koje to još nisu učinile.

“To je naravno ideja albanskih lobista… Da li je to moguće ili nije, ako smem da budem otvoren, uopšte ne isključujem tu mogućnost”, rekao je Vučić i obraćanju novinarima u Beogradu.

On je kazao da očekuje izbacivanje Rusije iz UN, a posle toga pritisak na Kinu da dođe do promene Rezolucije 1244. Posle toga, kako je rekao, Srbija više nema pravni osnov na koji može da se pozove radi očuvanja teritorijalnog integriteta, a zatim sledi priznanje Kosova od onih zemalja koje to nisu uradile.

“Ja mislim da je ovo tek početak i želim da to kažem građanima Srbije. Pritisci na našu zemlju biće ogromni u narednom periodu”, kazao je Vučić.

Predsednik je rekao da u narednom periodu očekuje "nekoliko političkih zamki" za Srbiju, podsetivši da je Priština tražila prijem u NATO.

Kaao je da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije spremilo protestnu notu za Tursku zbog toga što je pružila podršku članstvu Kosova u NATO, a večeras će biti doneta odluka hoće li ona biti i uručena.

Vučić je potvrdio da se Srbija na današnjoj sednici Generalne skupštine UN pridružila osudi napada Rusije na Ukrajinu.

"U tekstu se ne pominju bilo kakve sankcije, ali svakako s naše strane je veoma važno da osudimo urušavnaje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje članice (UN)”, kazao je.

Rekao je da je u poslednjih 48 sati razgovarao sa zvaničnicima SAD, EU, Evropske komisije i Saveta, Nemačke, Francuske.

Prema njegovim rečima, Srbija je "suočena sa ogromnim pritiskom", a situacija je takva da "malo ko želi da čuje vašu argumentaciju, malo koga interesuje šta se dešavalo 1999".

“Srbija se nalazi u izuzetno teškoj situaciji, i danas manje nego ikad postoji razumevanje za poziciju Srbije i našeg naroda bilo gde u svetu”, rekao je Vučić.

Ocenio je da je ceo svet postao drugačiji za samo tri, četiri ili pet dana i da "bukvalno više ništa nije isto", jer su se dogodile tektonske promene na svetskoj političkoj sceni.

Što se tiče pritisaka, niko nije pominjao status kandidata za EU
Odgovarajući na pitanja novinara N1, Vučić je rekao da pritisci na Srbiju nisu uključivali dovođenje u pitanje statusa kandidata za članstvo u EU.

“Pominjano je sve, od investicija do Kosova. Sve što nekome stoji na raspolaganju kada na nekoga vrši pritisak”, kazao je Vučić.

Kazao je da se govorilo i o odlasku fabrika iz Srbije, kao i nabavci robe koju Srbija nema a neophodna joj je.

Istakao je da to nisu radili predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, kao i da su “Amerikanci želeli da saslušaju”.

Na pitanje kakvu reakciju očekuje od Ruske Federacije zbog glasanja za rezoluciju kojom se osuđuje invazija, kazao je da je danas Srbija “jedina zemlja na teritoriji Evrope” koja nije uvela sankcije Rusiji.

“Ako su naši ruski prijatelji ljuti zbog toga, šta da radim”, rekao je Vučić.

Rekao je i da se ne razmatra mogućnost nacionalizacije Naftne industrije Srbije.

Nema izvoza oružja iz Srbije zaraćenim stranama u Ukrajini
Predsednik Vučić izjavio je da Srbija neće izvoziti oružje zaraćenim stranama u Ukrajini, kao i da neće dozvoliti da preko njene teritorije prolazi oružje namenjeno za taj rat.

Vučić je kazao da će Srbija kontrolisati i svoje trgovce oružjem kako ono ne bi završilo u produčjima zahvaćenim ratom.

Rekao je da je formiran tim za prikupljanje humanitarne pomoći za Ukrajinu, tim za izbeglice, kao i tim za prijem ranjenih iz te zemlje.

"Da vidimo možemo li poput Evropske unije većom brzinom da izdajemo sve neophodne boravišne dozvole i državljanstva i to uskladimo po principima EU", istakao je on.

Vučić je ponovio zaključke sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i rekao da će Srbija čuvati mir u regionu, da će biti popustljiva i neće odgovarati na "svakodnevne provokacije".
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti