O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Premijeri Poljske, Češke i Slovenije prvi strani lideri koji...
16. Mart 2022. godine
Autor:Hina, N1 Slovenija /// Foto: Tanjug / Ukrainian Presidential Press Office via AP
Premijeri Poljske, Češke i Slovenije posetili su Kijev kako bi pokazali podršku ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom koji ih je obavestio o toku rata s Rusijom, nakon invazije na njegovu zemlju 24. februara.

Mateuš Moravjecki, Peter Fijala i Janez Janša koji su u ukrajinsku prestonicu stigli vozom, prvi su strani lideri koji su posetili Kijev nakon početka ruske invazije.

„Vaša poseta Kijevu u ovo teško vreme za Ukrajinu snažan je znak podrške. Zaista nam to puno znači“, napisao je Zelenski.

Janša je istakao da se dive njihovoj hrabrosti i borbenosti.

"Borbenost kojom rušite mit o nepobedivoj ruskoj vojsci. Ovde smo jer je vaša borba i naša. Ne samo da branite svoju domovinu, teritoriju Ukrajine i Evrope, već branite i nešto što nazivamo fundamentalnim evropskim vrednostima - slobodu, demokratiju i pravo pojedinca da bira svoj način života, da bira svaku zemlju. biti suveren i da bira svoj put", izjavio je Janša.

Dodao je da čine sve što je u njihovoj moći kako bi pomogli Ukrajini i ukrajinskim izbeglicama.

"Takođe smo tu da prenesemo poruku Evropske unije. Jedinstvo unutar Evropske unije, koja je složena porodica od 27 članova. Evropska unija podržava vašu borbu, podržava vaš suverenitet. Ukrajina je evropska država. Svaki put u Ukrajini je ukrajinski put, a mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ti putevi postanu putevi Evropske unije. Snažno podržavamo što skorije pokretanje kandidature Ukrajine i ne samo kao konkretan korak podrške, već i kao poruku onima koji su napali Ukrajinu da ste deo naše porodice i da je naša porodica spremna da brani Ukrajinu", rekao je Janša.

Na tim je razgovorima bio i zamenik poljskog premijera Jaroslav Kačinjski, vođa vladajuće stranke Pravo i pravda, koji se doživljava kao glavni donosilac odluka u zemlji.

On je izjavio da u Ukrajinu treba poslati međunarodnu mirovnu misiju.

"Mislim da je nužno imati mirovnu misiju, NATO i neke šire međunarodne strukture, ali misiju koja će se moći odbraniti, koja će delovati na ukrajinskoj teritoriji", rekao je on.

Fijala je rekao da je odluka o poseti Kijevu donesena u konsultacijama s predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom Michelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Ideja o poseti rođena je na samitu EU u Versaju prošle nedelje. Ipak, kako naglašavaju neki evropski izvori, ne postoji "formalni mandat" koji je dat trojici premijera od Brisela.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti