O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Beograd jutros bio drugi najzagađeniji glavni grad na svetu
22. Mart 2022. godine
Autor:RTS /// Foto: Izvor: Shutterstock
Beograd (6.55) je jutros, prema podacima portala Air visual, bio drugi najzagađeniji glavni grad na svetu, odmah iza Dake, glavnog grada Bangladeša.

Trenutno je, prema Air visual, u Beogradu indeks kvaliteta vazduha 166, odnosno koncentracija PM 2,5 čestica je 16,7 puta viša od preporučenih vrednosti Svetske zdravstvene organizacije.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, vazduh je ovog jutra (6.00) u Beogradu ponovo bio jako zagađen, a merne stanice u Obrenovcu (112 mikrograma po metru kubnom PM 10 čestica), u Omladinskih brigada (115), u Starom gradu (102) i Mostaru (102) očitavaju najveće zagađenje.

Beograd, međutim, nije i najzagađeniji grad u Srbiji, ispred njega su Smederevo (148) i Užice (122), prenosi RTS.

Prema skali Beoeka, vazduh u Beogradu je zagađen, što znači da se zdravstvene tegobe mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

Preporuka za osetljive grupe je da izbegavaju naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini, a za ostale u populaciji da skrate dužinu i smanje intenzitet napornih aktivnosti.

PM-10 čestice mogu biti različitog sastava, a zajednička im je samo veličina. One su smeša dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale.

Udisanje PM-10 čestica može da dovede do apsorpcije otrovnih materija u krvi (na primer, cinka), do alergijskih reakcija, bakterijskih i gljivičnih infekcija, fibroze, respiratornih problema.

Hirurške maske nisu od pomoći u borbi protiv PM-10 čestica, ali nano-maske jesu.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti