O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vučić: Oni hoće da nas uvuku u ratne sukobe; "Srbija neće pr...
23. Mart 2022. godine
IZVOR: B92 /// FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da se od nas traži da priznamo nezavisnost Kosova kako bi tamo naši građani mogli da glasaju na predstojećim izborima.

Vučić se obratio građanima Srbije i na samom početku objasnio o čemu se sve razgovaralo na sednici Saveta bezbednosti. Jedna od tema sednice Saveta, najvažnija, bila je odbijanje Aljbina Kurtija i prištinskih vlasti da se izbori održe na Kosovu i Metohiji.

"Najpre smo na sednici Saveta razmatrali sve da u najboljoj veri i želji da možemo da ublažimo sve posledice najveće krize koja je zahvatila svet od Drugog svetskog rata na ovamo. Dogovorili smo kupovinu dodatnih količina nafte, zatim i mleka u prahu. U drugom delu sednice i u razgovoru sa Srbima sa KiM govorili smo o odluci Albanaca da ne dozvole održavanje izbora 3. aprila", rekao je Vučić.


"Bisljimi i neki drugi su govorili da Albanci ne žele da zaustave izbore na KiM. Samo da podsetim šta smo sve učinili i na šta smo sve pristali. Od nas se bukvalno traži da priznamo Kosovo. Suština je ko traži od kosovskih vlasti pod pokroviteljstvom OEBS. Prihvatili smo bezbroj kompromisa", kazao je predsednik Vučić.

Kako je naveo, zamolio je Srbe za strpljenje i da "izbrojimo do deset". On je dodao da su ga Srbi sa KiM danas iznenadili nešto radikalnijim zahtevima.

"Ostaću uz njih iako me preglasaju. Srbi sa KiM gotovo jednoglasno su tražili ne samo da se istupi iz svih institucija, već i da 435 policajaca ode. Ja ih razumem zbog terora kroz koji prolaze. Pitao sam ih šta ćemo dan posle. Ok, mi ćemo da preuzmemo finansijski teret, ali bojim se da bismo mogli da uđemo u začarani ratni krug", upozorio je on.

Vučić je naveo da su neki spremni i na sukob, a neki i neki i da odu. "Ja sam ih zamolio da ostanu da čuvaju naša vekovna ognjišta. Jednom kad se u to uđe, povratka nema. Zamolio sam ih za strpljenje, oni su bili fer i rekli da samo meni veruju".

Istakao je i kako se nada da će Kvinta osuditi ponašanje Prištine, kao i da neki u regionu igraju igru kako bi nas uvukli u zamku kao da smo mi protiv zapadne civilizacije.

"Tu vrstu klopke moramo da izbegnemo. Ne vode slučajno koordinisanu akciju cela Priština i delovi, Podgorice, Zagreba i Sarajeva", rekao je Vučić.


Dalibor Jevtić: "U petak ćemo imati mirne proteste"
Posle predsednika, obratio se i Dalibor Jevtić, predstavnik Srba sa KiM.

"Naša situacija nikad nije bila teža. Ovo je institucionalno nasilje. Ako vam kažem da smo došli u situaciju da ne vidimo izlaz, razumećete dokle smo došli. Odluka da se ne dozvoli održavanje izbora na KiM, predstavlja poslednje kršenje ljudskih prava. Očigledno neko želi da izazove našu reakciju", rekao je Jevtić.

Kako je naveo, sada žele da im uskrate još jedno osnovno ljudsko pravo, a to je pravo da glasaju.

"Neko želi da nas stavi u još teži položaj, ali i da izazove reakciju, i nas i da stavi Beograd u što teži položaj. Tačno je, nismo se po prvi put usaglasili po pitanju onoga što mislimo mi i što misli predsednik, ali ono oko čega smo se složili jeste da verujemo samo našem predsedniku i našoj državi. Mi ćemo se boriti demokratski i u petak ćemo imati mirne proteste kao jedan vid naše borbe sa jasnom porukom - da ne želimo da budemo građani drugog reda i da nam niko u 21. veku uskraćuje naša osnovna prava. Imali smo dug i težak dan i to odražava ono što mi kao narod trenutno prolazimo na Kosovu i Metohiji", rekao je Jevtić.

Rekao je da je ono što se dogodilo u Štrpcu samo jedan od problema sa kojim se trenutno suočavaju.

"Nastavićemo razgovore jer želimo da donesemo mudru odluku. Predsednik je danas jasno pokazao da se zalaže za mir iako je bilo različitih predloga", zaključio je Jevtić


Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je danas niz važnih sastanaka. Predsednik je prisustvovao sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, posle koje se sastao sa Srbima sa Kosova i Metohije. Vučić se sastao i sa ambasadorima zemalja Kvinte. Sastanak sa diplomatskim predstavnicima Kvinte trajao je više od dva sata.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti