O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Đilas: Izbori da se ponove na 258 mesta, druga opcija – novi...
07. April 2022. godine
Autor:nova.rs, N1 Beograd /// Foto: N1
Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas je napisao na Tviteru da su "Ujedinjeni za pobedu Beograda" podneli u sredu uveče prigovore na 258 biračkih mesta, gde bi, prema njegovom mišljenju, trebalo da se ponove izbori. Gostojući na TV Nova S, rekao je da su Beograđani glasali za promenu vlasti i naveo da će koalicija svim izbornim sredstvima braniti svaki glas, a ne isključuje mogućnost da volju građane brane i na ulici, kao 1996. Druga mogućnost je, kako je naveo, da se potpuno ponove izbori u Beogradu do kraja godine, navodeći da to ne zavisi od njih, već od vlasti - da li ona to prihvata ili ne. On je rekao i da je spreman da razgovara sa Aleksandrom Vučićem o novim izborima koji bi, kako je rekao, mogli da budu za šest meseci.


Đilas je gostujući u emisiji „Među nama“ na Nova S televiziji podvukao da su građani Beograda glasali za promene.


“Jasno je da su građani Beograda glasali za promene u glavnom gradu. Hvala svim ljudima koji su bili kontrolori, pritisci su bili strašni, vidite koliko je nepravilnosti, pritisci su bili strašni. Činjenica je da je Aleksandar Vučić dobio najviše glasova na predsedničkim izborima i da je volja građana takva da on bude predsednik Srbije i mi poštujemo tu volju građana. Tačno je da je SNS u takvim uslovima dobila najveći broj glasova na parlamentarnim izborima i da je to takođe nešto što su građani ove zemlje odlučili i to mora da se poštuje. Ali je tačno da je volja Beograđana takva da vlast treba da se promeni i očekujem da se to poštuje. Za sada koliko vidim to nije slučaj, i mi smo juče održali zajedničku press konferenciju i tada smo rekli da očekujemo da će u beogradu izbori biti ponovljeni u 20-ak biračkih mesta. Pošto smo juče u 18 sati dobili tek pristup zapisnicima da vidimo šta se tačno dešavalo, mi ćemo večeras do 20h, kada ističe rok, podneti prigovore na čak 258 biračkih mesta”, rekao je Đilas.

Rekao je da će koalicija kojoj pripada podneti prigovore za 258 biračkih mesta. Kazao je da je na nekim biračkim mestima bilo viška listića, da je GIK juče "na čudan način menjala rezultate na 128 mesta" i da ima velikih problema.

"Postoje dve mogućnosti, jedna je da GIK prihvati naših 258 prigovora, što mislim da nije preterano realno očekivati, a druga mogućnost je da mi prihvatimo pet, koliko su oni samo do sada prihvatili, što takođe nije mogućnost. Mi tražimo ponavljanje (izbora) na tim mestima, ja verujem da bi na ponovljenim izborima na tih 258 mesta, a druge koalicione grupacije podnose svoje prigovore tako da ne znamo koliki je konačan broj, da bi na tim izborima se pokazala izborna volja građana i omogućilo formiranje jedne opozicione tehničke vlasti, koja bi zaustavila sve ove stvari koje vode u lošem smeru Beograd i pripremila nove, slobodne izbore u nekom roku", naveo je.


Zaista smo spremni da se borimo za svaki glas, iskoristićemo sva izborna sredstva, a možda ćemo ponovo doći u situaciju da na ulicama branimo volju naroda kao što je bilo 1996. godine, rekao je.

On je naveo da je druga mogućnost da se potpuno ponove izbori u Beogradu do kraja godine, ali da to ne zavisi od njih, već od vlasti.

“Spremam sam da razgovaram sa Aleksandrom Vučićem o tome, ako će taj naš razgovor dovesti do toga da se poštuje volja Beograđana, i zato što smatram da je normalno da se smanje tenzije u ovom društvu. On je predsednik svih građana i u obavljanju ove funkcije treba da vodi računa i o ovakvim stvarima kakve se dešavaju u Beogradu", podvukao je Đilas. Razgovarao sam kad sam bio mlad i student i sa Slobodanom Miloševićem, i Đinđić je razgovarao sa raznim ljudima, imamo situaciju u društvu koja je apsolutno krizna, ogromni problemi su pred nama, imamo situaciju u Beogradu gde su građani 70 i nešto hiljada glasova dali više opoziciji nego ljudima na vlasti i smatram da ta volja mora da se poštuje i spreman sam da se borim za nju, i spreman sam da razgovaram sa Vučićem, ako kod njega postoji spremnost, dodao je Đilas.

On kaže da "Ujedinjeni za pobedu Beograda" predlažu da se ti ponovljeni izbori (novi) održe do kraja godine, u roku od šest meseci. Veruje da bi i tada Beograđani izašli u velikom broju, dodaje.

Kaže da nisu o tome pričali na sastanku opozicije juče, jer tada nisu znali da je bilo nepravilnosti na toliko mesta - na 258 biračkih mesta.

Predsednik Stranke slobode i pravde dodao je da Beograđani ne treba da budu žrtve politike.

"Ljudi su pokazali spremnost i želju da se ovde nešto promeni, a to ne smemo da izneverimo. To što Srbija zaista misli je šest meseci slobodnih medija, a mi to nismo imali", rekao je Đilas. Govoreći o pralamentarnim izborima, naveo je da će biti snažna opozicija SNS i SPS u parlamentu i da apsolutno nije moguća bilo kakva saradnja sa njima. "Mi smo najsnažnija opozicija ovom režimu, mogu da obećam građanima da ćemo biti snažna opozicija, a verujem da će se vlast formirati od SNS i SPS", naglasio je Đilas.

Komentarišući rezultat Zdravka Ponoša na predsedničkim izborima, Đilas je istakao da je on bio odličan kandidat.

"Zdravko Ponoš je pokazao da je bio odličan kandidat za predsednika, procenat glasova koji je dobio je veliki. Mi smo pogrešili što nije postao kandidat mnogo ranije, jer je on ipak nov čovek. Zahvaljujem se što je bio naš kandidat, a zahvaljujem se i Vladeti Jankovića. Ponoš bi bio mnogo bolji predsednik nego Vučić, to je svima jasno”, istakao je predsednik Stranke slobode i pravde.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti