O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Nove pretnje smrću novinarima televizije N1
19. April 2022. godine
Autor:N1 Beograd /// Foto: N1
Juče, 18. aprila 2022. godine na mejl beogradske redakcije N1 stigla je poruka preteće sadržine: "Vas govna placenicka americka treba poklati ko stakore koliko lazete". Ovo je samo jedna u nizu pretnji i verbalnih napada koje trpe zaposleni u toj nezavisnoj medijskoj kući.

Direktor N1 Srbija televizije Igor Božić potvrdio je da je ovo još jedna u nizu pretnji koje ova televizija dobija, navodi se u saopštenju mreže SafeJournalist (SJ). “Možemo da kažemo da je ovo samo nastavak pretnji koje primamo i da članovi redakcije osecaju ugroženost kada dobiju ovako brutalne pretnje”, rekao je za SJ Igor Božić.

Predsednik Nezavinog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić osudio je nove pretnje novinarima N1.

„I ova pretnja je rezultat dugogodišnje bezobzirne kampanje režima protiv Televizije N1 i novinara te medijske kuće, a slični komentari i poruke su preplavili veći deo našeg javnog prostora – od Skupštine, preko prorežimskih medija do društvenih mreža. Godinama se vodi hajka na naše koleginice i kolege iz N1 i drugih nezavisnih i profesionalnih medija, pretvarajući ih na taj nacin u legitimne mete mnogim ostrašćenim i nasilju sklonim osobama. Nadam se da će nadležni organi pronaći nasilnika koji je uputio ovu opasnu pretnju“, rekao je Bodrožić ovim povodom.

Mreža SafeJournalist koja predstavlja preko 8.200 medijskih radnika na zapadnom Blkanu, pridružuje se NUNS-u u osudi pretnje upućene redakciji N1 Srbija. Mreža poziva nadležne institucije u Srbiji da deluju i osiguraju bezbednost novinara. Takođe se nadamo da će nadležni brzo sprovesti ceo postupak i kazniti počinioca.

SJ mreža će obavestiti relevantne nacionalne i međunarodne zainteresovane strane o ovom slučaju.

Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

SJ čine Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinara, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Sindikat medija Crne Gore.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti