O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vučić nakon sastanka s Berbok: Teška pozicija Srbije, plašim...
05. Maj 2022. godine
Autor:N1 Beograd /// Foto: Tanjug/ Sava Radovanović
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Nemačke Analenom Berbok da razgovori nisu bili jednostavni, ali da je zadovoljan velikim interesovanjem nemačke vlade da razgovara sa Srbijom.


“Naša pozicija je teška, svakako užasno komplikovana, a izjavama predsednika Putina dodatno iskomplikovana. O svemu tome ću da govorim sutra. Plašim se svega što sledi”, rekao je Vučić novinarima u Berlinu nakon sastanka sa Berbok.

On je rekao da “ne možemo da biramo i da menjamo Nemačku”, i da ako neko misli da će Srbija da promeni stav Nemačke po pitanju Kosova – “to se neće dogoditi”.

Naveo je da će sutra uveče govoriti zašto će “interesovanje svih za Srbiju postati još veće”. Više puta je ponovio da će u petak u obraćanju javnosti govoriti o svim problemima.

Vučić je rekao da je sa Berbok razgovarao o evropskoj perspektivi Srbije, krizi u Ukrajini i situaciji na Kosovu, i da je bilo delova razgovora koji “nisu bili laki”.

Predsednik Srbije se u sredu sastao i sa kancelarom Nemačke Olafom Šolcom, sa kojim je odvojeni sastanak imao i premijer Kosova Aljbin Kurti.

Upitan o večeri koju je imao sa nemačkim kancelarom Šolcom i Kurtijem, rekao je da “neki” odbijaju da pričaju o ZSO, ali nemački predstavnici su govorili da ono što je potpisano mora da se sprovede. Vučić je rekao da će razgovori Beograda i Prištine biti nastavljeni 13. maja.

Rekao je da je na sastanku sa Šolcom rečeno sve što je nemački kancelar potom izneo medijima – o Bosni i Hercegovini, Kosovu i oko sankcija Rusiji.

Vučić je najavio i razgovore sa političkim strankama u Srbiji kako bi se čulo njihovo mišljenje.

“Nadam se da ćemo uskoro, početkom juna, moći da govorimo sa predstavnicma svih partija i da čujemo šta je njihov stav”, rekao je on.

Na pitanje da li je sa Šolcom govorio i o gasu, rekao je da jeste, ali je upitao – o kakvoj diverzifikaciji da govorimo?

Nemačka ima 55 odsto zavisnost od ruskog gasa, a Srbija 100 odsto, rekao je Vučić i najavio da “iza desetog krećemo u pregovore sa Rusima o gasu”.

Istakao je i da ima više problema vezanih za naftu.

“Poslednjih mesec dana više od 60 odsto nam je ruska nafta, ranije je bila 60 odsto iračka”, kazao je predsednik.

Dodao je da se pregovara sa Britancima oko izgradnje skladišta nafte i dogradnje skladišta gasa.

Upitan da li ćemo “preživeti”, rekao je - naravno.

“Nije pitanje da li ćemo, nego kako ćemo da preživimo - hoćemo li da se provučemo sa modricama ili sa teškim ranama”, kazao je Vučić.

Na pitanje da li je moguć “jači zaokret u politici” Srbije, rekao je da “ne zna kakav zaokret, kad je Srbija na evropskom putu”.

“Da li će ovakvih ili onakvih taktičkih stvari biti, ne mora da znači, ali to je pitanje dnevnog nivoa reakcija”, rekao je Vučić.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti