O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Preminuo Veselin Simonović, glavni i odgovorni urednik porta...
09. Maj 2022. godine
Autor:nova.rs /// Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs
Direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović preminuo je iznenada u nedelju u Beogradu u 63. godini.

Veselin Simonović bio je jedan od najpoznatijih srpskih novinara i urednika.

Poznat po najvišim profesionalnim standardima i beskompromisnom stavu, Veselin Simonović je nekoliko decenija jedno od najznačajnijih imena u srpskom i jugoslovenskom novinarstvu.

Dopisnik iz Ljubljane tokom ratnih godina, jedan od urednika u „Borbe“. U Blicu je gotovo od osnivanja, od proleća 1997. Prethodno, obavljao je posao urednika u nedeljniku „Vreme“.

U „Blic“ je, kako je sam govorio, otišao na poziv Manojla Manja Vukotića, zato što su te novine „bile drske, opozicione i jasno profilisane protiv Miloševića“.

Sa "Blicom" je prošao i kroz turbulentne 90-te i tranzicione 2000-te: glavni urednik postao je 1998. godine. Od "Blica" je napravio najtiražnije novine u Srbiji, a portal blic.rs je u vreme dok je on bio glavni urednik postao najposećeniji portal u Srbiji i regionu. Vodio je novine i u vreme bombardovanja 1999. godine:

"Mi smo, u uredništvu, napravili dogovor da ne izigravamo neke sulude patriote, već da beležimo, čisto dokumentarno, šta se događa. Dogovorili smo se da stalno pravimo intervjue sa nekim umerenim, normalnim piscima, rediteljima, glumcima. Da damo čitaocima i nešto drugo, što nije rat i nije bombardovanje, i preživimo taj period, a da ne budemo huškači. I tako smo, nekako, sačuvali Blic kroz bombardovanje.", pričao je svojevremeno za Vreme.

Ostao je nepokolebljiv i posle 5. oktobra.

"Oni su mislili da smo mi njihovi posle Petog oktobra. Ne, nismo vaši. Mi smo novinari", rekao je Simonović.

Bio je glavni i odgovorni urednik i direktor portala Nova.rs od osnivanja, pa do danas.

Odškolovao je generacije novinara i urednika, od kojih su mnogi danas urednici u vodećim srpskim medijima. Mnogi će ga pamtiti kao svog "profesionalnog oca", koji ih je naučio osnovnim principima novinarstva. Mnogi će se složiti da je, pored toga što je bio jedan od najboljih urednika u Srbiji, bio i jedan od najboljih učitelja novinarstva.

Beskompromisno i iskreno vodio je svaki novinarsku priču, podjednako kao autor, i kao urednik i kao glavni urednik novina.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti