O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Harčenko: Sankcije Srbije Rusiji ne bi bile prijateljski kor...
13. Maj 2022. godine
Autor:Beta /// Foto/Izvor: N1
Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da se Moskva nada da Srbija neće promeniti stav o uvođenju sankcija Rusiji i da takvo opredeljenje Beograda ne bi smatrala prijateljskim korakom.


„Ta nada (da Srbija neće promeniti stav o sankcijama) je dosta čvrsta, na osnovu izjava na najvišem nivou, ali i analize uzroka i niza razloga zbog kojih se Srbija ne pridružuje sankcijama. Reč je o razlozima koji su veoma važni za razvoj Srbije, a i većina stanovništva ne misli da treba podržati sankcije protiv Rusije“, rekao je Bocan-Harčenko za Radio-televiziju Vojvodine.

On nije želeo da odgovori na pitanje kakve bi posledice po odnose dve zemlje imalo uvođenje sankcija Rusiji, rekavši jedino da „sankcije nisu prijateljski korak, posebno ne sankcije ovih dimenzija“ i ukazavši da je izrazio nadu da do toga neće doći.

Bocan-Harčenko je naveo da „ne bi rekao da ima nekih promena u odnosima Srbije i Rusije“ i ukazao da Moskva nije otkazala nijedan projekat od strateškog značaja sa Srbijom.

"Nema promena unazad ni loših naznaka, sa jedne strane, ali, sa druge strane, naravno da geopolitička situacija može da ima odjeka na odnos Rusije sa svakom zemljom, uključujući Srbiju. Najvažnije je da se Srbija istrajno, dostojanstveno, i uz poštovanje nacionalnih interesa, ne pridružuje sankcijama protiv Rusije. Taj stav je čvrst i dosledan, predsednik (Aleksandar) Vučić je to više puta potvrdio", kazao je ruski ambasador.

Naveo je da su pregovori Beograda i Moskve o novom ugovoru o snabdevanju ruskim gasom "u pripremama" i dodao da će na njih uticati ukupni odnosi dve zemlje, ali i situacija na tržištu.

"Nema sumnje da će Rusija uzeti u obzir da je Srbija prijateljska zemlja, da imamo strateški odnos. Deklaraciju o strateškim odnosima niko nije doveo u pitanje u poslednje vreme, ona je važeća i za Moskvu i za Beograd. Pregovori se nikad ne vode izvan celokupnih političkih odnosa dve zemlje, u obzir mora da se uzme činjenica da se Srbija nije pridružila sankcijama, ali i situacija na energetskom tržištu", kazao je ruski diplomata.

On je rekao da Rusija neke nedavne poteze Srbije "objašnjava pritiscima Zapada" na Beograd.

"EU vrši neverovatan pritisak na Srbiju, izvan prihvatljivih dimenzija. Teško nam je da prihvatimo da je moguće takvo ponašanje EU, ali i Vašingtona, taj pritisak na Srbiju i pretnje sankcijama, na zemlju koja je kandidat za članstvo u Uniji", kazao je.

Bocan-Harčenko je naveo da Rusija nije promenila stav prema nezavisnosti Kosova i dodao da je takve navode "nametnuo Zapad".
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti