O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Borelj pozvao Srbiju da uvede sankcije Rusiji: Neutralnost n...
17. Maj 2022. godine
Autor: Al Jazeera Balkans /// Foto: EPE-EFE/ FRANCOIS LENOIR POOL
Šef diplomatije Evropske unije pozvao je Srbiju da ubrza usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i uvede sankcije Rusiji.

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj pozvao je Srbiju da ”što je pre moguće” ubrza svoje usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, i primeni sankcije koje je EU, kao i ostale zemlje Zapadnog Balkana, usvojila u vezi sa ratom u Ukrajini.

”Ministri spoljnih poslova EU izrazili su jasno očekivanje od partnera i budućih članica da se posvete zajedničkim vrednostima i zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici. Oni koji to nisu još uradili, a Srbija je jedna od njih, trebali bi, što je pre moguće, ubrzati svoje usklađivanje i primeniti sankcije. Mi razumemo poteškoće i vrednujemo činjenicu da su svi oni glasali protiv Rusije u Generalnoj skupštini UN, ali mi očekujemo od kandidata i naših partnera da se u potpunosti usklade sa našom spoljnom politikom”, poručio je Borelj.


„Ruska propaganda rasprostranjena na Zapadnom Balkanu“

Tvrdi da su ruska propaganda i dezinformacije široko rasprostranjenje na Zapadnom Balkanu i upozorava da u ovoj situaciji ni neutralan status zemlja kandidata za članstvo u EU nije u skladu sa njihovom evropskom budućnosti.

”Održavanje bliskih odnosa sa Putinovim režimom više nije u skladu sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa EU. Te dve stvari ne idu. Neutralnost u pogledu rata u Ukrajini je pogrešan koncept. Jedna zemlja je napala drugu i stavljati ih u istu ravan znači izjednačavati napadača i žrtvu, a to nije moguće”, zaključio je Borelj.

Navodi da u EU-u ”razumeju” da na Zapadnom Balkanu, kada je Moskva u pitanju, postoje ”problemi, veze i javno mnjenje”, ali ponavlja da postoje i stvari koje ne mogu ići zajedno.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti