O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Kostić o dokumentu HAZU: Treba više mere, odgovornosti i međ...
25. Maj 2022. godine
Autor:FoNet /// Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs
Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je, reagujući na dokument Hrvatske akademije znanosti i umetnosti u kojem se, između ostalog, od Srbije traži da se odrekne "jasenovačkog mita", da je sama floskula "jasenovački "uvredljiva i neodgovorna konstrukcija za sve žrtve, bez obzira za etnički predznak" i rekao da treba "više mere, više odgovornosti i više međusobnog poštovanja".

Kostić je za list „Nova“ rekao da SANU kao institucija, koliko je to moguće, pokušava da deluje konstruktivno i da na „ovim našim prostorima tragičnih iskustava“ ponudi drugačiji narativ, koji „ima perspektivu u miru i napretku“.

„Nažalost, susrećemo se sa neskrivenom hostilnošću, izmišljotinama tipa Memoranduma 2 i predubeđenjem da aktuelni geopolitčki trenutak treba iskoristiti za reviziju istorije“, ocenio je Kostić.

List podseća da je Hrvatska akademija znanosti i umetnosti poslala dokument hrvatskom državnom vrhu u kojem se taksativno nabrajaju uslovi za ulazak Srbije u Evropsku uniju, a među njima je plaćanje ratne odrštete i odricanje od „velikosrpske propagande“ i „jasenovačkog mita“.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti