O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Stezanje kaiša ili propast
22. Avgust 2013. godine
KANDIDAT ZA MINISTRA FINANSIJA LAZAR KRSTIĆ – Srbija mora da steže kaiš i zarad toga će sprovesti i neke mere koje neće biti popularne – kaže kandidat za ministra finansija Lazar Krstić.
Prve rezultate, kako kaže, očekuje odmah, uveren u to da će u radu imati podršku cele Vlade. 

– Srbija posle toliko izneverenih očekivanja ne sme sebi da dozvoli još jedan neuspeh i zato mora da sprovede neophodne strukturne reforme koje se godinama odlažu – rekao je Krstić. 

– Da bi se to ostvarilo, moraćemo da preduzmemo i neke manje popularne mere jer nemamo drugog izbora ako želimo da zaustavimo dalje propadanje – naglasio je Krstić, koji je sinoć dao ekskluzivni intervju RTS-u, a objavljujemo i delove njegovog razgovora za NIN. 

– Prosto, mi smo u situaciji kao bolesnik koji 20 godina nije išao kod zubara. I naravno da nećemo da idemo kod zubara jer to boli, ali da bi nam bilo bolje, moramo to da uradimo. To je, prosto, situacija u kojoj smo, biće tu otpora. To se zove stezanje kaiša, to će biti smanjenje izdataka iz budžeta za subvencije javnih preduzeća. Moraćemo da idemo na to da će svi morati da poštuju zakon, da plaćaju porez. Treba da kažem da to nećemo raditi na prečac, neće biti izuzetaka, primenićemo princip i princip će svi morati da poštuju – rekao je Krstić, i izrazio nadu da će prvi vidljivi rezultati biti odmah, da će se videti promena u načinu na koji se ophodimo prema javnim finansijama, načinu na koji Ministarstvo finansija funkcioniše s ostatkom javnosti, kako stručne, tako i privredne. 

– Neke mere će dati kratkoročne rezultate, nastavićemo nultu toleranciju što se poreza tiče. Neke mere su sistemske, i u nekim drugim zemljama ne mogu odmah dati rezultate u kratkom roku. Govorimo o reformi nekih sistema, bilo da su to državna preduzeća ili da je to penzioni sistem, to treba uraditi odgovorno, temeljno, i za to treba izdvojiti vreme. Insistiraću na tome da svi plaćaju poreze i poreske dugove, ali ćemo voditi računa o tome da to ne izazove novi talas stečajeva i da ne poveća nezaposlenost jer nam nije cilj da “sapletemo” našu ekonomiju – rekao je Krstić. 

– Plate u javnom sektoru i penzije ne mogu u punoj meri da prate rast potrošačkih cena, pogotovo što se polovina novca za isplatu penzija obezbeđuje iz budžeta. Novca za finansiranje tog rasta nema dovoljno i moramo da nađemo rešenje: stezanja kaiša će svakako morati da bude ako mislimo da stabilizujemo javne finansije – poručio je Krstić.

Prvi cilj, po njegovim rečima, jeste smanjivanje budžetskog deficita sa 6,5 odsto bruto domaćeg proizvoda na najviše četiri u 2014. godini. 

– Postoji opcija da Svetska banka pomogne finansiranje našeg budžetskog deficita, a uslov za to je da se na vreme usvoji odgovoran budžet za 2014. i to će takođe biti jedan od prvih velikih zadataka Ministarstva finansija – ukazao je Krstić.

Novi ministar finansija i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić već su razgovarali s predstavnicima Svetske banke o kreditu za pokriće manjka u budžetu.

– Teško je reći šta je optimalan deficit, ali za MMF i međunarodnu zajednicu je prihvatljiv deficit od tri, najviše četiri odsto BDP-a. S većim deficitom budžet bi, jednostavno, bio teško održiv – rekao je Krstić, i dodao da bi za Srbiju bilo dobro da što pre zaključi novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom. 

Ovo je poslednji voz

Kada je dobio poziv Aleksandra Vučića, prva stvar koja mu je bila bitna je da stručno sagleda da li je moguće stvari izvesti na pravi put, rekao je Krstić sinoć za RTS.

– Došao sam do zaključka da jeste. Druga stvar koja mi je bila bitna je da li zaista postoji politička volja ili se radi o nekoj meni nepoznatoj političkoj igri ili medijskoj igri. Nakon nekoliko razgovora s Vučićem, ali i s drugim članovima Vlade, ja sam ubeđen u to da politička volja postoji, da smo došli do trenutka kada spoznajemo da je ovo poslednji voz. Ja hoću jednu normalnu Srbiju. Moja vizija je vizija normalne Srbije u kojoj vi možete da radite, u kojoj ćete da plaćate porez i uz to dobijete doprinose za koje ćete znati da će kroz 40 godina moći da budu isplaćeni kao penzije. Da li će to biti lako – neće, da li postoji magični štapić – ne postoji. Ja sam ubeđen da ću biti uspešan – kazao je Krstić.

Razgovarao i s premijerom

– Došao sam na lični poziv Aleksandra Vučića, a treba da znate i da sam u poslednju nedelju dana razgovarao i s premijerom i drugim članovima Vlade. Smatram da postoji volja za ovaj zaokret u srpskoj privredi, srpskim finansijama i ta podrška će biti neophodna – ističe Krstić. 

Izvor: Dnevnik
Foto: B92, Blic

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti