O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Skrobonja: “Mirdita” nije sporna, desničari koriste priliku ...
27. Maj 2022. godine
Autor:N1 Beograd /// Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg
Festival “Mirdita, dobar dan” nije sporan, ali političari sa desnice koriste taj prostor da vrše samopromociju, ocenio je za N1 pisac i prevodilac Goran Skrobonja.

“Sada su se domogli skupštinskih mesta pa hoće da nadograde malo svoju podršku u glasačkom telu i onda idu na ekstremna osećanja i stavove”, rekao je Skrobonja u emsiji Novi dan.

On je kazao da festival, koji je počeo pre dva dana u Beogradu, treba da posluži kao most između srpskog i albanskog naroda na Kosovu.

Skrobonja, koji piše naučnu fantastiku i horor, kaže da ga zanima da li neko na Kosovu, na albanskom jeziku, piše takva dela i da li ih neko prevodi, dok ga ne interesuju, kako je rekao, “protesti i samoreklamerstvo”.

Na pitanje postoji li “veći horor” od onoga što se trenutno dešava u svetu, kaže – fitkivni horor je ništa u poređenju sa tim.

“Najužasnije je što smo mi potpuno bespomoćni. U takvom smo sistemu da jednostavno nemamo mehanizme da na bilo koji način utičemo”, kazao je.

Električni fijat i dolazak Mercedesa ili Tojote – “Potemkinova sela”
Skrobonja je kazao da su radnici Fijata, koji imaju izbor da odu u inostranstvo ili uzmu otpremnine, u veoma teškoj poziciji.

Podseća da je “samo sedam dana” pre nego što je vlasnik Fijata objavio kakva će im biti sudbina objavljena informacija da će se u Kragujevcu proizvoditi električni automobil.

“Još jedno ‘Potemkinovo selo koje je trajalo samo sedam dana”, rekao je on i dodao da se sada grade nova “Potemkinova sela” sa najavama dolaska Mercedesa ili Tojote u Inđiji.

Na pitanje da li očekuje da država zaštiti radnike na neki način, govori - ne.

“Ja od ove države ništa ne očekujem”, rekao je Skrobonja.

“Politika odavno nije ono što je bila”
Govoreći o prodaji dnevnog lista Politika vlasniku Večernjih novosti Bobanu Rajić, Skrobonja veruje da će biti problema za zaposlene i uređivačku politiku, ali da se na širem planu neće ništa promeniti.


“Politika odavno nije ono što je nekad bila. U mojoj kući se ona redovno čitala. Davno smo se delili po tome ko u kući čita Večernje novosti, Politiku ekspres i Politiku”, rekao je Skrobonja.

Međutim, prestao je da čita Politiku 1995. i ne vidi da se ona, kako kaže, reformisala posle Miloševićevog doba.

Dodao je da generacije koje su navikle na štampane medije odlaze, da ne veruje da mlađi od 30 godina uopšte kupuju novine i da će tiraži i dalje padati.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti