O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
EU i dalje bez dogovora o zabrani uvoza ruske nafte
30. Maj 2022. godine
Autor:Hina /// Foto: Reuters/ Dado Ruvic/ File Photo
Ambasadori država članica EU nisu ni u nedelju uspeli da postignu saglasnost oko šestog paketa sankcija protiv Rusije, novi sastanak predviđen je u ponedeljak ujutro pre početka posebnog samita o Ukrajini.


Odbor stalnih predstavnika (Coreper), koji čine ambasadori država članica, pokušali su u nedelju popodne da dođu do konsenzusa o šestom paketu sankcija, koji uključuje zabranu uvoza ruske nafte, ali bez uspeha. Novi sastanak predviđen je u ponedeljak pre podne, saznaje se iz evropskih izvora.

U ponedeljak popodne počinje dvodnevni samit EU-a posvećen Ukrajini i posledicama ruske agresije na tu zemlju. Proteklih dana, Coreper je intenzivno zasedao pokušavajući da postigne konsenzus kako bi se do početka samita to pitanje skinulo s dnevnog reda.

Istovremeno, Evropska komisija je potvrdila da je na sto stavila dopunjeni predlog prema kojem bi se do kraja godine zabranio uvoz ruske nafte koja se doprema brodovima, dok bi se nafta koja stiže u EU naftovodom "Družba" još neko vreme mogla da uvozi, kako bi se olakšala situacija zemljama bez izlaza na more, koje su jako zavisne od ruske nafte.

“Evropsko veće biće sutra kratko upoznato o tom predlogu, a dogovor se očekuje na nivou Corepera sledeće nedelje”, kaže izvor iz Evropske komisije.

Ako takav predlog i prođe, postavlja se pitanje hoće li onda zemlje koje sirovu naftu dobiju preko naftovoda "Družba" moći staviti na jedinstveno evropskog tržište nakon što se preradi, budući da bi to moglo narušiti ravnopravnost na tom istom tržištu.

Evropska komisija je još početkom ovog meseca predložila šesti paket sankcija protiv Rusije, ali nakon gotovo mesec dana pregovora, dogovora još nema.

Glavna prepreka je Mađarska, koja traži izuzeće od zabrane uvoza ruske nafte ili veliku finansijsku kompenzaciju za svoj pristanak na šesti paket sankcija. Mađarska je time nagrizla evropsko jedinstvo, koje se smatra jednim od osnovnih pretpostavki za uspešno suprotstavljanje agresivnoj politici ruskog predsednika Vladimira Putina.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti