O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vučić: Komplikuje se situacija oko posete Lavrova, pitanje j...
03. Jun 2022. godine
Autor:FoNet, Beta /// Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinovic
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na Globsek forumu u Bratislavi da se u junu neće desiti ništa u pogledu evropskih integracija Zapadnog Balkana i da nade polaže u decembar. Kazao je i da se komplikuje situacija oko najavljene posete ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova Beogradu.


Upitan „da li se komplikuje situacija oko dolaska Lavrova“, koji su mediji najavili za 7. jun, Vučić je odgovorio potvrdno za Televiziju Pink u Bratislavi.

„Komplikuje se, svakako se komplikuje, nisam još spreman da o tome govorim, ali da – komplikuje se, pitanje je kako će da dođe… videćemo“, rekao je on.

Upitan "da li bi bila loša vest" da nemački kancelar Olaf Šolc ne dođe u Beograd, a što su mediji najavili za 10. jun, Vučić je odgovorio potvrdno.

"Bila bi to bila tragedija... pa zamislite da nemački kancelar treba da gostuje u nekoj zemlji, a kaže da ne želi da dođe ili da ne može da dođe ... naravno da (bi bila) loša vest", rekao je on.

Upitan "da li je moguće da se to dogodi", Vučić je rekao da se nada da se to neće desiti.

"Uvek postoji mogućnost, ali ja se nadam da se to neće desiti, ali videćemo, videćemo prvo da li će doći Lavrov, pa ćemo videti... a ima tu reakcije i drugih zemalja", rekao je on.

"U junu ništa u pogledu evrointegracija, polažem nade u decembar"
Vučić je tokom razgovora "EU i Srbija: Strateško partnerstvo za budućnost" rekao da je Srbija zahvalna jer je EU uvek pomagala u krizama i u poplavama i u migrantskoj krizi, ai da je potrebno da se vidi odlučnost članica EU i Brisela u pogledu evrointegracija.

Pitanje je da li stvarno računate na nas, rekao je Vučić.

On je istakao kako ne očekuje da će se u junu nešto desiti u pogledu evrointegracija Zapadnog Balkana i da, ako neko nešto dobije to će biti Ukrajina, Gruzija i Moldavija, ali ne veruje da će biti promena u statusu Severne Makedonije i Albanije, kao i da se "ništa neće desiti" sa Srbijom i Crnom Gorom.

"Moramo da uradimo mnogo stvari pre decembra. Polažem mnogo nade u decembar. Do tada možemo da radimo domaći. Nadam se da će situacija u Evropi biti čistija do tada, pre svega između Berlina i Pariza, tada možemo nečemu da se nadamo", rekao je Vučić.

Vučić sa Bilčikom: Srbija nastavlja sa posvećenim radom na sprovođenju reformi

Vučić i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik razgovarali su u Bratislavi o evropskom putu Srbije, aktuelnoj političkoj situaciji i regionalnim pitanjima.

"Ponovio sam da Srbija nastavlja sa posvećenim radom na sprovođenju reformi, a posebno na unapređenju vladavine prava i jačanja poverenja u institucije, što je od izuzetnog značaja u procesu pristupanja Srbije EU", napisao je Vučić na instagramu nakon sastanka u Bratislavi gde je učestvovao na forumu GLOBSEC 2022.

Dodao je da je posebno istakao spremnost i volju da sasluša sve argumentovane predloge koji bi ubrzali proces pregovora o članstvu.

Ponovio je da je glavni strateški cilj Srbije da postane deo EU, ali da ima specifične probleme, među kojima je i Kosovo, navodeći da je juče položio zakletvu i ukazao na potrebu postizanja kompromisnog rešenja s Prištinom.

Govoreći o odnosima Srbije i Rusije, Vučić je istakao da je Srbija osudila rusku agresiju na Ukrajinu u Ujedinjenim nacijama, ali da se to mnogim njegovim glasačima nije dopalo, ne zato što Srbi ne vole Ukrajince, već zbog toga što se građani Srbije sećaju 1999. godine i NATO bombardovanja, a da oni koji se danas zalažu za nepovredivosti teritorijalnog integriteta Ukrajine, to nisu radili 1999. godine.

Potvrdivši da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, Vučić je zatražio razumevanje za političku situaciju u kojoj je Srbija zbog podrške Rusije i Kine njenom teritorijalnom integritetu koju bi mogla da izgubi.

On je ukazao da se Srbija držala političkih i pravnih principa, da je na strani ukrajinskog integriteta, da je dala tri miliona evra pomoći za Ukrajinu, daje humanitarnu pomoć i prima izbeglice, ali ne želi da bude deo rata.

Upitan o gasu, Vučić je istakao da je Srbija potpuno zavisna od ruskog gasa i da će raditi na diversifikaciji snabdevanja gasom, te da će sa Evropskom unijom kreirati novu strategiju kako bi mogla da se snabdeva posredstvom transanadolijskog gasovoda TANAP.

Zbog toga je važno što gradimo gasni interkonektor između Srbije i Bugarske, što treba da uradimo i sa Severnom Makedonijom, kada će Srbija moći drugačije da odlučuje, oceno je Vučić

"Moramo da preživimo, da se ponašamo racionalno i pragmatično", rekao je Vučić upitan o nabavci gasa iz Rusije u kontekstu sankcija koje je EU uvela Rusiji.

Upitan o Kini i Evropi, Vučić je rekao da je Rusija s mesta trećeg trgovinskog partnera pala na peto, dok je Kina sa devetog mesta "skočila" na drugo, a da je Nemačka sa petog mesta sada prvi trgovinski partner Srbije.

"Kina je mnogo prisutnija u Srbiji od Rusije, ali to niko neće da primeti, jer su danas svi opsednuti Rusijom. Nemamo probleme sa njima do sada. Oni su kupili železaru koju niko nije hteo nakon što su Amerikanci otišli", rekao je Vučić.

Vučić: Zvezda i Partizan bolji od ostalih u regionu jer od države dobijaju mnogostruko više novca
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su košarkaški klubovi Crvena zvezda i Partizan, između ostalog, uspešniji od ostalih u regionu jer dobijaju "mnogostruko veći novac od države i sa državom povezanih javnih preduzeća, nego što dobijaju drugi".

"Pa ne mislite valjda da smo mi mnogo talentovaniji, ili da su ovi Amerikanci koji dolaze mnogo talentovaniji, ili mnogo više vole Beograd nego Zagreb i Ljubljanu. Ne, nego zato što su bolje plaćeni, zato što neko da više para, to je naša država", rekao je Vučić televiziji Pink nakon učešća na "GLOBSEC" forumu u Bratislavi.

Vučić je ocenio i da se "optuživanje države" koristi kao potencijalni alibi za poraze pojedinih fudbalskih klubova i istakao da je "potrebno da fudbalski klubovi pokažu ko je koliko dobio i ko koliko duguju za porez".

"To kada dugujete za porez, onda treba da ljudi da znaju da dugujete za vrtiće njihove dece. Jer kada dugujete 10, 15 ili 20 miliona evra, za to smo mi mogli da izgradimo 10 ili 12 najlepših vrtića, ili ne znam koliko škola ili kilometara puteva", kazao je predsednik.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti