O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Nemački kancelar Šolc dolazi u posetu Srbiji, razgovaraće sa...
10. Jun 2022. godine
Autor:Beta /// Foto: REUTERS/Andreas Gebert
Nemački kancelar Olaf Šolc dolazi u kratku posetu Beogradu, gde će razgovarati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Očekuje se da će glavna tema sastanka biti usklađivanje Srbije sa spoljnom politikom EU, odnosno pridruživanje sankcijama koje je Unija uvela Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Nemački ambasador u Beogradu Tomas Šib izjavio je uoči Šolcove posete da će ključna poruka nemačkog kancelara biti da Berlin pridaje veoma veliki značaj Srbiji i državama Zapadnog Balkana i njihovoj integraciji u EU, ali i da je neophodno pokazati da EU i region „stoje rame uz rame“ po pitanju ruskog napada na Ukrajinu.

Šolc dolazi u Beograd svega pet nedelja pošto se u Berlinu sastao sa Vučićem. U Berlinu je 4. maja boravio i kosovski premijer Aljbin Kurti, a na Šolcovu inicijativu organizovana je neformalna radna večera lidera Srbije i Kosova i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Važna tema današnjeg sastanka Vučića i Šolca, posle kojeg će uslediti plenarni razgovori delegacija Srbije i Nemačke, trebalo bi da bude i oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine.

Šolc u Beograd stiže iz Prištine, gde će se sastati jedino sa premijerom Aljbinom Kurtijem, a iz Beograda odlazi u Solun, gde će se priključiti radnoj večeri u okviru regionalne inicijative Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Nemački kancelar će sutra posetiti Severnu Makedoniju i Bugarsku.

Iz Šolcovog kabineta je najavljeno da će u fokusu njegove mini turneje biti zajednička reakcija na rusku agresiju na Ukrajinu, evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, i doprinos Nemačke unapređenju regionalne saradnje i prevazilaženju bilateralnih blokada.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti