O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vučić: Nastavićemo da prodajemo oružje, pad aviona „saobraća...
22. Jul 2022. godine
Autor:FoNet, Beta /// Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će država svakako nastaviti da prodaje naoružanje tamo gde je to moguće, u skladu sa međunarodnim propisima, jer to danas rade sve države sveta.


Vučić je, tokom prisustva predsednika Egipta Abdela Fataha el Sisija i delegacije te države prikazu sredstava Vojske Srbije i onih koje razvija državna firma Jugoimport SDPR, konstatovao da je pad ukrajinskog aviona koji je prevozio granate iz Srbije bio „saobraćajna nezgoda“.

„Saobraćajna nesreća. Hoćemo li nastaviti da prodajemo? Naravno da hoćemo, i Senegalu i Bangladešu… To je pitanje života Srbije. Ne pada mi napamet da uništavam sopstvenu zemlju“, istakao je Vučić.

Prema njegovim rečima, svi su zainteresovani za oružje iz Srbije, jer „svima sve treba“. Rekao je i da „ne razume pitanje zašto Srbija prodaje oružje“.

„Prodajemo da bismo imali veće plate i penzije. I nastavićemo da prodajemo, i Bangladešu i Kipru i Togou i Senegalu, svakome ko je dozvoljeni krajnji korisnik“, kazao je Vučić u Domu garde na Topčideru, gde su funkcioneri Ministarstva odbrane Srbije predstavili El-Sisiju oklopna vozila, rakete i drugo naoružanje.

Podsetimo, grčke vlasti su saopštile da čekaju informacije od Srbije, kojoj prebacuje da nije obavestila grčke vlasti o avionu s pošiljkom oružja Bangladešu, koji se u subotu srušio na severu zemlje.

„Srpska strana ne može da tvrdi da je sve urađeno ispravno, nije, i mi čekamo objašnjenje“, rekao je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias.

„Lako je dizati dreku protiv nekog za koga misle da je mali“
Vučić je rekao da će sutra govoriti o poseti šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta Moskvi, gde je sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom razgovarao i o mogućnosti isporuke dodatne količine ruskog gasa Mađarskoj.

„Srbija nema ništa protiv tog susreta, ali imao bih šta da kažem o onome kako su se svi odnosili prema Srbiji (kada je Lavrov trebalo da dođe u Beograd). Mi nismo deo EU i lako je dizati dreku protiv nekog za koga misle da je mali i čude se kako taj mali može da bude bezobrazan i da vodi samostalnu politiku. Može da vam smeta ta vrsta licemerja, ali morate da se naviknete na to“, naveo je Vučić.

Vučić je upitan i da li će tražiti od Moskve dodatne količine gasa pošto je Lavrov posle sastanka sa Sijartom rekao da će Rusija razmotriti mogućnost povećanja isporuke gasa Mađarskoj.

„Tražio sam dodatne količine gasa (od Rusije) i prošle godine, tražio sam više puta, nekad jesu uzeli u razmatranje, nekad nisu. Hvala im na svemu“, naveo je Vučić.

Kao Tito i Naser

Vučić je El Sisiju poklonio i lovački karabin sa optikom, koji proizvodi Zastava oružje, ručni rad, za koji je ustvrdio da je „za najbolje lovce i najbolje ljude“.

Vučić i El Sisi su obišli i automobile „Mercedes“ i „Rols Rojs“ iz sastava Garde Vojske Srbije, koje je svojevremeno predsednik SFRJ Josip Broz koristio na dočeku tadašnjeg egipatskog predsednika Gamala Abdela Nasera i zajedno su se u njima vozili, a koriste se i danas i u odličnom su stanju.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti